Leiden voert heffing in voor kraakwagen

27

Een taakstelling van drie ton per jaar bij de gemeentelijke afdeling Stedelijk Beheer wordt door de gemeente gedekt door het invoeren van een tarief voor het laten ophalen van grofvuil. Vanaf 2016 kost het 30 euro per keer dat de kraakwagen voor moet komen rijden. De SP en GroenLinks verzetten zich fel tegen de invoeren van het tarief. “Veel geld voor mensen met een minimuminkomen die bijvoorbeeld hun bankstel na jaren van trouwe dienst kwijt moeten”, stelde GroenLinks raadslid Ashley North.


Marleen Damen sprak met Chris de Waard over de nieuwe grofvuilheffing.

Ook SP-raadslid Antoine Theeuwen is fel tegen de invoering van de extra kosten. Hij wil eerst een discussie in de raad over de wenselijkheid van de invoering. Die is volgens hem nooit gevoerd. Ook de drie ton die de maatregel moet opleveren is volgens hem boterzacht. Bovendien vreest hij voor afvaltoerisme als mensen moeten betalen om van hun grofvuil af te komen.

Volgens wethouder Marleen Damen (financiën, PvdA) klopt het niet wat de SP beweert. De raad is enkele jaren geleden al akkoord gegaan met de invoering per 2016. Nu geen tarief invoeren zou volgens haar bovendien direct leiden tot een begrotingstekort van drie ton. “De taakstelling die Stedelijk Beheer nog heeft voor de komende jaren stijgt dan van 2,3 naar 2,33 miljoen euro. Uiteindelijk kreeg ze de raad mee en kreeg het voorstel voldoende steun.

Delen

27 reacties

 1. Gerda de Vink

  leiden word de stad van zwerfafval. krijg men dan een aparte afgesloten container ?? de buren gooien het er ook bij en 1de beller betalen ….dat werk toch niet

  • dat heb je nu al als je bouw afval keukenkastjes bv kwijt wil , je het mee moet nemen op de brommer ….. fiets …. kinderwagen ..dat halen ze ook niet meer op

 2. Ik denk dat Gerda gelijk heeft over hoe dit gaat uitpakken: veel illegale afval die overal gedumpt wordt. Dat gaat nog veel meer geld kosten dan deze maatregel nu gaat opbrengen.

 3. Ik moet rond komen met €75 per maand voor te eten als ik een keer grof vuil heb moet ik €30,- betalen?
  Nou gaan gaan we 50 jaar terug in de tijd net zoals toen bij de Waardgracht, ik pleur het gewoon in de Singel want de politie heeft geen tijd voor illegale vuilstort en de gemeentelijke BOA die moet jou ter plekke zien dat je het in de plomp gooit. Getuigen kunnen wel mij ‘verraden’ maar daar gebeurd niets mee. Ik heb laatst gezien in de Sophiastraat daar gooide men emmers met latex en verf op terpentine basis in de bak, ik had het kenteken door gegeven maar er werd gezegd door de politie daar hebben we geen tijd voor en de gemeente wil het ter plekke zelf zien anders geen vervolging. Nou Leiden storten maar……..

 4. Je wilt je grofvuil laten weghalen, moet de Gemeente (wij dus) dat betalen. Een particulier bedrijf laat je ook betalen. Je kunt het ook gratis brengen op de Admiraal Banckertweg.

 5. Gerard van Hees op

  De afvalstoffenheffing dient dit te dekken. Dat is ook een principieel uitgangspunt.Zoals hierboven al aangegeven leidt dit tot illegale stort, het stiekem erbij zetten. En ook al zou het eerder zijn besloten, B&W keert terug op uw schreden! En dat voor € 300.000. Promoot compostbakken, meer containers voor plastic, meer verpakkingen met statiegeld en voorkom overbodige verpakking. Doe iets inhoudelijks en niet iets boekhoudkundig.

 6. .goed over nagedacht raadsleden krijgen we nog veel meer bende
  wat illegaal op straat word gegooid,sjongejongen

 7. Wim van der Valk op

  Mensen hou in de gaten bij de volgende verkiezingen!!
  Het zijn de zelfde partijen die voor gestemd hebben,als bij het invoeren van betaald parkeren!!
  Dus de keze is snel gemaakt toch?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline