Leiden voert heffing in voor kraakwagen

Een taakstelling van drie ton per jaar bij de gemeentelijke afdeling Stedelijk Beheer wordt door de gemeente gedekt door het invoeren van een tarief voor het laten ophalen van grofvuil. Vanaf 2016 kost het 30 euro per keer dat de kraakwagen voor moet komen rijden. De SP en GroenLinks verzetten zich fel tegen de invoeren van het tarief. “Veel geld voor mensen met een minimuminkomen die bijvoorbeeld hun bankstel na jaren van trouwe dienst kwijt moeten”, stelde GroenLinks raadslid Ashley North.


Marleen Damen sprak met Chris de Waard over de nieuwe grofvuilheffing.

Ook SP-raadslid Antoine Theeuwen is fel tegen de invoering van de extra kosten. Hij wil eerst een discussie in de raad over de wenselijkheid van de invoering. Die is volgens hem nooit gevoerd. Ook de drie ton die de maatregel moet opleveren is volgens hem boterzacht. Bovendien vreest hij voor afvaltoerisme als mensen moeten betalen om van hun grofvuil af te komen.

Volgens wethouder Marleen Damen (financiën, PvdA) klopt het niet wat de SP beweert. De raad is enkele jaren geleden al akkoord gegaan met de invoering per 2016. Nu geen tarief invoeren zou volgens haar bovendien direct leiden tot een begrotingstekort van drie ton. “De taakstelling die Stedelijk Beheer nog heeft voor de komende jaren stijgt dan van 2,3 naar 2,33 miljoen euro. Uiteindelijk kreeg ze de raad mee en kreeg het voorstel voldoende steun.

Leiden Politiek kraakwagen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×