Voor de verbouwing kan starten moet eerst een onderzoek worden afgerond naar de toekomst van de Joristrap in het museum. (Archieffoto: Chris de Waard).

De Lakenhal blikt terug op een sterk jaar

De Lakenhal kijkt terug op een bijzonder jaar. Zo laat het museum in een terug- en vooruitblik weten. “De hedendaagse kunsttentoonstelling ‘Global Imaginations’ in De Meelfabriek werd lovend ontvangen vanwege het vernieuwende karakter, de vele publieksgerichte activiteiten en de succesvolle samenwerking met de Universiteit Leiden.” Ook ontving het museum in het afgelopen jaar een uitzonderlijk aantal schenkingen, waaronder een particuliere gift van een miljoen euro en ruim twintig werken van de kunstenaar Hendrik Valk.

Daarnaast werden avontuurlijke nieuwe samenwerkingen aangegaan met online videokanaal ARTtube en het festival Into The Great Wide Open. Het jonge ontwerptalent Mae Engelgeer won de prijsvraag om Nieuw Leids Laken #2 te ontwikkelen, geïnspireerd op de historische stoffencollectie van Museum De Lakenhal. In 2015 verwelkomde het museum ruim 60.000 bezoekers, die hun bezoek met een gemiddeld rapportcijfer 8 waardeerden.

Restauratie & uitbreiding
Het jaar 2015 stond daarnaast in het teken van de voorbereidingen van de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal. Door Julian Harrap Architects (restauratie) en HappelCornelisseVerhoeven (nieuwbouw) werden de bestekken afgerond. Op het bouwterrein achter het museum startten ondertussen de voorbereidende werkzaamheden. Voorafgaand aan de sloop van vier panden die ruimte maken voor de nieuwbouw, was het project ‘Verwoest Huis Leiden’ van kunstenaar Marian Teeuwen te zien. Deze architectonische installatie maakte op bijna 4000 bezoekers een diepe indruk. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het archeologisch onderzoek, waarna het terrein bouwrijp zal worden opgeleverd. De restauratie en uitbreiding beginnen zodra de vergunning is verleend en de aanbesteding van de aannemer is voltooid.

Collectie op reis
In verband met de komende uitbreiding en restauratie sluit De Lakenhal komend voorjaar de deuren voor het publiek. Een aantal topstukken van het museum zal in de loop van 2016 te zien zijn in verschillende Nederlandse musea, waaronder het Mauritshuis, het Dordrechts Museum en het Rijksmuseum. Het Dordrechts Museum presenteert van 20 maart t/m 11 september 2016 ‘Uit liefde voor de stad. Gekozen uit Leiden, Deventer en Dordrecht’. In deze tentoonstelling, die in samenwerking met de Vereniging Rembrandt tot stand komt, wordt het belang van Museum De Lakenhal als typisch 19e-eeuws stedelijk museum toegelicht aan de hand van ruim veertig werken uit de collectie.

De Grote Kunstshow Leiden en Into the Great Wide Open
Ook laat Museum De Lakenhal zich komend jaar weer van de avontuurlijke kant zien met de presentatie van De Grote Kunstshow Leiden. In juni worden in de Leidse Schouwburg kunstwerken uit de museumcollectie in een interactieve theatervoorstelling gepresenteerd. Daarnaast continueert Museum De Lakenhal de samenwerking met festival Into the Great Wide Open door een bijzondere bijdrage te leveren aan de beeldende kunstprogrammering.

Tentoonstelling Hendrik Valk langer te zien
De tentoonstelling Hendrik Valk 1897-1987. Tussen abstractie en figuratie is verlengd t/m 31 januari 2016. De tentoonstelling kwam tot stand dankzij een schenking van Else Valk, dochter van de kunstenaar. De collectie schilderijen en werken op papier toont het belang van de kunstenaar Hendrik Valk binnen het krachtenveld van De Stijl, aan het begin van de 20ste eeuw.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×