Sjaak van de Geijn stopte vorig jaar met de ambachtelijke smederij. Zijn oud-leerling Martijn van den Berg neemt het nu over. (Foto: PR).

Smidsvuur ambachtelijke smederij Leiden brandt weer

De ambachtelijke smederij aan de Oude Varkenmarkt in Leiden is weer in bedrijf. De smid die 25 jaar werkzaam was in de stad, Sjaak van de Geijn, kondigde vorig jaar in april aan dat hij er om gezondheidsredenen mee stopte. Hoewel het smidsvuur een paar maanden gedoofd was, laait het nu weer op. Martijn van den Berg, oud-leerling van Sjaak en inmiddels 20 jaar werkzaam in de metaalwereld, is de nieuwe smid in Leiden. De deuren van het bedrijf zijn nu weer vijf dagen per week geopend.

Als 15-jarige jongen klopte Martijn van den Berg 20 jaar geleden aan bij Sjaak van de Geijn. Hij wilde leren smeden. Met de benodigde opleidingen werkte hij vervolgens acht jaar voor Sjaak. Vervolgens deed hij werkervaring op bij verschillende grotere metaalbewerkers.

Eigen smederij
Van Den Berg concludeerde dat hij niet verder kon groeien en begon te dromen van een eigen smederij. Toen bleek dat Sjaak op van de Geijn op zoek was naar een opvolger, hoefde hij niet lang na te denken. Aan de naam verandert niks. Omdat ‘Ambachtelijke Smederij van de Geijn’ in de regio een bekende naam is, kiest Martijn van den Berg ervoor om die naam te handhaven.

Zoektocht naar opvolger
Het ging niet vanzelf, Sjaak zocht lang naar een nieuwe smid. “Ik vind het jammer dat de smederij voor Leiden verloren gaat,” zei hij destijds met enige weemoed, “na bijna 25 jaar is het een lastig besluit geweest, maar ik moet ook stoppen. Op doktersadvies. Het wordt gewoon te zwaar.” Des te mooier is het dat uitgerekend een oud-leerling van Sjaak van de Geijn het bedrijf nu voort zet.

Passie
De nieuwe smid in Leiden deelt zijn passie voor het vak graag met anderen. Van Den Berg wil daarom graag mee werken aan de Open Monumenten Dagen. Ook hoopt hij snel een erkend leerwerkbedrijf te worden, zodat hij zijn kennis en ervaring kan overdragen aan de volgende generaties.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×