(Foto: PR).

Universiteit Leiden kiest ontdekker, proefschrift en leraar van het jaar

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen is Daniël Rozen verkozen tot Ontdekker van het jaar 2015. Nienke van der Marel én Koen van der Maaden wonnen beiden de prijs voor beste proefschrift van 2015 en Jeroen van Smeden is benoemd tot de beste docent van 2015.

Ontdekker
Medewerkers, studenten, alumni van de faculteit en externen konden stemmen op hun favoriete ‘ontdekker’ van het jaar. Daniël Rozen won overtuigend met bijna 22% van de stemmen. In zijn onderzoek toont Daniël aan dat bacteriën antibiotica produceren om hun concurrenten te verslaan. Een andere theorie is nu niet meer aannemelijk. Het onderzoek is van klinisch belang, omdat het laat zien hoe bacteriën kunnen worden ingezet om nieuwe antibiotica te produceren.

C.J. Kokprijs ‘Proefschrift van het jaar’
Dit jaar heeft de facultaire commissie voor de C.J. Kok Juryprijs 2 winnaars aangewezen voor het ‘Beste Proefschrift van 2015’. Koen van der Maaden won met zijn proefschrift ‘Microneedle-mediated vaccine delevery’. Nienke van der Marel kreeg de prijs voor haar proefschrift ‘Mind the gap’. Beide proefschriften zijn van wetenschappelijk topniveau en hebben veel aandacht gekregen. De onderwerpen verschillen sterk, het proefschrift van Nienke van der Marel over de vorming van planeten en dat van Koen van der Maaden over micronaalden voor het toedienen van medicijnen en vaccins.

Docent van het jaar
Studenten hebben Jeroen van Smeden (Bio-Farmaceutische Wetenschappen) uitgeroepen tot docent van het jaar. Van Smeden is populair onder zijn studenten, met name vanwege de manier waarop hij zijn enthousiasme overbrengt. Ook draagt hij volgens de leerlingen ingewikkelde materie helder over. Tot slot zet hij zich ook actief in voor de studievereniging.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×