Momenteel is er een wachtlijst voor deelname. Nu de ingreep door de zorgverzekeraars vergoed wordt, kunnen meer patiënten behandeld worden. (Foto: PR).

6 miljoen vergoeding voor LUMC-onderzoek chronische clusterhoofdpijn

De experimentele behandeling voor chronische clusterhoofdpijn die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uitvoert, wordt sinds dit jaar vergoed in het basispakket van zorgverzekeraars. Nederlandse zorgverzekeraars reserveren hiervoor zes miljoen euro. Bij deze behandeling wordt de achterhoofdzenuw gestimuleerd.

ICON_LUMCHet gaat bij deze behandeling om chronische clusterhoofdpijn die niet met medicijnen te behandelen is. De ingreep moet uitgevoerd en bestudeerd worden binnen de ICON studie ‘Stimulatie van de achterhoofdzenuw voor medicamenteus onbehandelbare chronische cluster hoofdpijn’. Dat is een internationaal onderzoek, dat geleid wordt door het LUMC.

Vergoeding binnen basispakket
Minister Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft toestemming verleend om behandeling volledig te vergoeden binnen het basispakket. De minister stelde wel de voorwaarde dat de ingreep uitgevoerd en bestudeerd moet worden in het ICON onderzoek. Deze zogenaamde “voorwaardelijke financiering” geldt voorlopig voor een periode van maximaal vier jaar.

Wachtlijst
Momenteel is er een wachtlijst voor deelname aan de ICON studie. Nu de ingreep vergoed wordt, kunnen meer patiënten behandeld worden. De verwachting is dat het onderzoek hierdoor binnen afzienbare tijd afgerond wordt.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×