Ondernemers kiezen wethouder Strijk als Leidenaar van het Jaar

6

2016-01-05 18.27.30De Leden van de Business Club Leiden hebben wethouder Robert Strijk van economische zaken gisteren gekozen tot Leidenaar van het Jaar. De ondernemers roemen Strijk vanwege het feit dat hij er in is geslaagd om een collegiaal en voortvarend bestuur in het Leidse stadhuis te formeren.

Strijk was al twee keer eerder genomineerd voor de titel en dit keer mocht hij het bronzen beeldje van ‘de Jonge Rembrandt’ dat is vervaardigd door de Leidse beeldend kunstenaar Jeroen Spijker.

Op een eervolle tweede plek eindigde de van oorsprong Leidse journalist Thomas ‘Onze man in Teheran’ Erdbrink.

Foto’s Strijk en Verplancke: Chris de Waard.

 

Voorzitter Chris Verplancke van de Business Club Leiden over de strijd om de titel Leidenaar van het Jaar.

2016-01-05 18.05.35“Strijk is de eerste Leidse bestuurder die er sinds mensenheugenis in is geslaagd een collegiaal en voortvarend bestuur in het Leidse stadhuis neer te zetten. Bovendien is Robert sinds 2010 één van de wethouders die Leiden standvastig maar zeker transformeert in de leukste en mooiste stad van Nederland. Hij loopt daarbij niet weg van grote beslissingen die de stad nu en in de toekomst nodig heeft”, aldus BCL-voorzitter Chris Verplancke.

Wethouder Robert Strijk vindt zijn titel een eer, gaaf en ook een bijzonder signaal van ondernemers in Leiden: “Je moet het niet groter maken dan het is, maar ik denk niet dat in veel steden een bestuurder door ondernemers wordt gekozen voor zo’n titel.”

Andere genomineerden waren onder andere Obama, de president van de Verenigde Staten heeft Leidse wortels, verkeersminister Melanie Schultz, Stadslab-oprichter Jeroen Maters en Naturalis-onderzoeker Freek Vonk. Ook plastic soup surfer Merijn Tinga werd door de ondernemers genoemd als potentiële Leidenaar van het Jaar. Evenals Nico Dijkshoorn, bouwwethouder Paul Laudy en ondernemers Wouter van Leeuwen (o.a. City Hall, Lot en de Walvis, Stadscafé Van der Werff, The Bisshop, La France), Ruud de Gunst (De Gunst Juweliers) en Ruud Witteman (o.a. Einstein, Budhha’s, Zucca, Het Pakhuis).

De BCL hield de verkiezing voor Leidenaar van het jaar voor de vierde keer. Eerder werden achtereenvolgens Jochem Myjer, Armin van Buuren en burgemeester Henri Lenferink gekozen.

Delen

6 reacties

 1. Pieter Vaandrig op

  Robert, van harte! En geef dit beeldje een mooi plaatsje naast het kruiwagentje met het schepje. Vooral doorboooooren…uhhh doorgaan. En dank voor het betaald parkeren, de Rijnlandroute, de 70 km/uur scherm voor mijn huis Leidse Ring, het kappen van veel groen en opofferen van de leidse polders. Goed voor de BV Leiden, een ramp voor duurzaam Leiden. Maar ja, de ondernemers prijs is binnen, de lach van de boer met kiespijn erbij en nu nog oppassen dat dit pronkstuk niet van de tafel valt ;))

 2. Deze stad kan beter de Club van Rome bokaal uitdelen aan duurzame initiatieven, dan zo’n Ondernemers Club gewrocht aan zo’n ondernemersvriendje in het college. Duurzaam levert meer maatschappelijke waarde op dan die business as usual groeislaafjes in de politiek en op de stoelen der CEO’s.

 3. Ferry Rigault op

  De manier waarop hij met het Muziekhuis/Qbus is omgegaan, daar verdient hij zeker geen prijs voor.

 4. Robert Strijk is onderdeel van een neoliberaal collega. Kijk eens hoe ze omgaan met de gemeentelijke sportaccomodaties. Gewoon ordinaire VVD en D66 bezuinigingen in het kader van ontsubsidiering van de publieke voorzieningen. Wel gaat er voor miljoenen in beton en asfalt. Maar goed in dit kader verdient de wethouder een lekker prijsje van zijn ondernemersvriendjes. Wat schuift er verder nog onder de tafel?

 5. Clémens Koets op

  “Ondernemers kiezen” staat er in de titel, maar dat blijkt de Leiden Business Club te zijn. Ik mag maar hopen dat die niet model staan voor dé ondernemers van Leiden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.