EasyFiets biedt lease fietsen, voor €9 per maand, met in Leiden snelle vervang- of reparatieservice. En een tweede leven voor oude fietsen. (Foto: Jan van der Sluis)

EasyFiets biedt een lease fiets voor €9 per maand

Leaserijders kennen het al lang: een auto die, als hij kapot is, ‘gratis’ wordt gerepareerd. In ruil voor een maandbedrag betalen, heb je geen omkijken naar de auto. In Leiden kan dat sinds kort ook met een fiets. EasyFiets (ver)least fietsen, voor €9 per maand. Voor dat bedrag krijg je een fiets die het doet, met werkende verlichting, remmen, een slot – zelfs een extra kabel – en goede banden. Als er aan die fiets iets kapot gaat, dan kan hij via EasyFiets worden ingeruild of gerepareerd.  En binnen de Leidse stadsgrenzen komen ze je kapotte fiets zelfs ophalen.

Reanne van Kleef sprak met Robbert Zuijderwijk van EasyFiets over het leasen van fietsen in Leiden.

Duurzaam
Duurzaamheid staat ook in Leiden hoog in het vaandel. EasyFiets past perfect in die trend door oude(re) fietsen een nieuw leven, een nieuwe kans te geven. De lease fietsen zijn namelijk fietsen die door de gemeente uit het straatbeeld zijn verwijderd. Daaruit haalt eerst Het Warenhuis de exemplaren die zij denken te kunnen verkopen. De rest gaat in principe door naar de vernietiging, ware het niet dat EasyFiets en enkele andere organisaties zich aanmeldden om uit dat restant de nog herstelbare exemplaren op te kopen. Waar we inmiddels allemaal wel weet hebben van ‘een nieuwe printer kopen is goedkoper dan een nieuwe inktpatroon kopen’, voorkomt EasyFiets dat te veel fietsen te snel worden vernietigd.

Altijd een fiets
Het waren studenten die de oorspronkelijke doelgroep vormden. “Die zijn niet zo kieskeurig op het uiterlijk. Als de fiets maar fietst, remt, en werkende verlichting heeft. Als er krassen op zitten… ach, maakt niet zoveel uit. Onze fietsen vallen ook helemaal niet op in de stad (alhoewel er wel een stickertje op zit)” vertelt Robbert Zuijderwijk, één van de twee oprichters en afgestudeerd bioloog (de andere, bij dit gesprek niet aanwezige oprichter is Kasper Richmond). “We hebben wel een borg van €40 moeten invoeren, want de klanten waren soms te nonchalant, gebruikten het kabelslot bijvoorbeeld haast nooit. Teveel moeite. Da’s nou ook weer niet de bedoeling. We hebben ook een recordhouder Fietsen Slopen: zes keer terug met lekke banden, kapot getrapte versnelling, afgebroken bagagedrager. Geen idee hoe hij het doet, maar wij garandeerden een fiets en dus krijgt hij die ook.”

Startfase
Inmiddels heeft EasyFiets na 10 maanden bijna honderd klanten en een kleine 150 fietsen. Om rendabel te zijn moeten dat 900 fietsen in lease zijn; in een stad met zo’n 100.000 fietsen. “Maar we hebben ontdekt dat er veel meer mogelijk is. Buitenlandse studenten willen bijvoorbeeld ook fietsen huren, en iets betere. Bedrijven blijken ook een mogelijke klant, maar stellen weer andere eisen aan de fietsen. We onderzoeken die mogelijkheden nu. We zijn begonnen zonder vooraf uitgewerkt plan, zonder een cent subsidie, met eigen geld, niet veel want dat hebben we niet, maar vol enthousiasme. De afgelopen weken hebben we ook gewerkt aan het bedrijfsplan, de marketing, een publiciteitsplan. En we hebben een datum waarop we van onszelf moeten besluiten of ons idee werkelijk levensvatbaar is. Of niet”.

Meer mogelijkheden
Uitsluitend idealistisch is EasyFiets niet. Ze zijn misschien wel ‘op de moderne manier’ gestart – zonder vastomlijnd plan – maar verkennen de mogelijkheden wel. “Studenten zijn een makkelijke groep om mee te starten, maar is ook de groep die het snelst klaagt. Ook vanwege de bedrijfsvoering zullen we moeten differentiëren. Onze beste kans lijken de bedrijfsfietsen te zijn.” Voorlopig is EasyFiets nog in beweging, zoekende. Maar wel ambitieus, want ook samenwerking met (vak)opleidingen wordt overwogen, en mogelijke samenwerking met Zijlbedrijven, of met vluchtelingenorganisaties.

Duurzaam in een fietsstad
Het bevreemdt ietwat te horen dat de gemeente niet stond te springen om dit initiatief te steunen. ‘Concurrentievervalsend’ zou één van de bezwaren zijn. Niet dat er een vergelijkbaar initiatief is te vinden in de stad en ook het duurzame karakter is onbeloond gebleven. Dat bevreemdt want juist in een fietsstad als Leiden is het lonend de duurzaamheid van de fiets te vergroten. En dat doet EasyFiets.

Zelfstandig ondernemen
Overigens wil EasyFiets ook eigenlijk “honderd procent eigen keuzes maken, zonder bemoeienis van anderen”. Dat maakt de opgave lastig, want daardoor moet van nul af aan worden opgebouwd. Lange dagen, veel werk, en een nog onzekere toekomst “zolang het een beetje hobbyen erbij is, is het leuk. Maar het is echt anders als het je wérk is, zes dagen per week”.

Bereikbaar voor iedereen
EasyFiets is te vinden in het Kanaalpark achter station Leiden Lammenschans, waar zij een werkplaats en een grote stalling hebben in gebouw Dé Plek. Via de website kan iedere Leidenaar een lease-abonnement aanvragen. Ook ouders die het zat zijn de fietsen van schoolgaande kinderen iedere keer weer te moeten (laten) repareren. En heeft u een fiets staan die u een tweede of derde leven gunt: ook daarin is EasyFiets geïnteresseerd.

Economie Leiden Nieuws Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×