De viersporige aardtong is een kleine paddestoel waar snel overheen kan worden gekeken maar ondanks het formaat is het een uiterst bijzondere paddestoel. (Foto: Hans Adema).

Hortus: Viersporige aardtong na 50 jaar terug in Nederland

Bij de Hortus Botanicus is een wel heel bijzondere paddenstoel gevonden. De Trichoglossum Tetrasporum, beter bekend als de viersporige aardtong, is al meer dan 50 jaar niet gezien in Nederland en heeft zich gevestigd in een van de kuipen in de Wintertuin van de Hortus.


Maaike Lek sprak met Hans Adema, rondleider bij de Hortus Botanicus, bioloog bij Naturalis Biodiversity Center en paddenstoelenkenner.

De Leidse fotografen en mycologen Theo Westra en Jan Meijvogel vonden de kleine paddenstoel in de kuip van de Terpetijnboom in de Wintertuin van de Hortus Botanicus en vroegen Hans Adema, bioloog en paddenstoelenkenner, om hulp. “Het bleek dat er twee soorten Trichoglossum waren die maar op één manier te onderscheiden waren” vertelt Hans Adema. “De een heeft acht sporen per spoorvormend orgaan en de andere vier.”

Hans Adema maakte foto's met zijn microscoop waar te zien is dat de aardtong, in plaats van acht sporen per spoorvormend orgaan, vier sporen per spoorvormend orgaan heeft.

Hans Adema maakte foto’s met zijn microscoop waar te zien is dat de aardtong, in plaats van acht sporen per spoorvormend orgaan, vier sporen per spoorvormend orgaan heeft.

Doordat het aantal sporen per spoorvormend orgaan niet acht maar vier is, is de kleine paddenstoel heel bijzonder. “Ik ben gelijk naar de studeerkamer gerend, de microscoop aangezet en en foto’s gemaakt. Toen bleek de paddenstoel maar vier sporen per spoorvormend orgaan te hebben en die soort is sinds midden jaren ’60 niet meer in Nederland waargenomen” zegt Adema. De laatste keer dat de viersporige aardtong te zien was in Nederland was in de Oude Hortus in Utrecht.

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×