De Oude Sterrewacht werd in oktober vorig jaar prachtig uitgelicht. Dat was toen tijdelijk in verband met de live televisie-uitzending 'Heel Nederland kijkt sterren' van Omroep Max. (Archieffoto: Toon van der Poel).

Meer Leidse monumenten aangelicht

Leiden steekt een ton in de uitbreiding van het aantal aan te lichten monumentale gebouwen in Leiden. Dat blijkt uit de nieuwe gemeentelijke illuminatienota ‘verLEIDEN met Licht’. Het gaat om de Sterrewacht en de Pieterskerk. Ook het aanlichten van het Academiegebouw aan het Rapenburg staat op het verlanglijstje van wethouder Laudy, maar daarvoor is vooralsnog niet voldoende geld beschikbaar. Pas als de kosten bij de eerstgenoemde gebouwen meevallen of als er elders geld wordt gevonden, wordt ook het Academiegebouw aangelicht.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Laudy over de aanlichting van monumenten in de stad.

Pieterskerk
Voor de volledige aanlichting van de Pieterskerk is een totaalplan gemaakt, waarvoor de gemeente geen geld heeft. Daarom is het plan opgeknipt in delen. Er wordt begonnen met de aanlichting van binnenuit en de aanlichting van de hoofdingang. Kosten: 18.150 euro.

Sterrewacht
Voor de aanlichting van de Sterrewacht trekt de gemeente ruim 33.000 euro uit. Het plan is om alle koepels te verlichten. Als de koepels in gebruik zijn, gaat de verlichting uit. “Om met de telescopen naar de sterren te kunnen kijken, heb je juist duisternis nodig”, zegt de Leidse sterrenkundige Ivo Labbé. “Maar de Sterrewacht is ook een icoon aan de singels dat ook ’s avonds in het zonnetje gezet mag worden. De aanlichting gaat in goed overleg met de faculteit.”

Voor de aanlichting van de Sterrewacht kan de gemeente deels gebruik maken van verlichtingsmateriaal dat nog aanwezig is van de ‘Moonlightcruise’ die in 2011 werd gehouden om het 125-jarig bestaan van de 3 October Vereeniging luister bij te zetten.

Academiegebouw
Het Academiegebouw is het duurste object om mooi uit te lichten.  In de illuminatienota staat te lezen dat de meest sobere variant al meer dan 63.000 euro kost. Daarbij wordt het gebouw van binnenuit aangelicht, aangevuld met verlichting van de toren en het terughoudend aanlichten van het dak: “Zodat de toren niet loskomt van het gebouw”, zo lezen we in de nota.

De kosten voor de drie gebouwen tellen op tot 114.500 euro. Meer dan de 100.000 euro die Leiden ervoor beschikbaar heeft. Daarom wordt het academiegebouw vooralsnog buiten de uitbreidingsplannen voor de aanlichting gehouden.

Verduurzaming bestaande verlichting
De komende jaren worden ook bij steeds meer bestaande installaties de lampen vervangen door LED-verlichting. Dit jaar gebeurt dat bijvoorbeeld bij de Zijlpoort en ook Molen de Valk staat op de nominatie om nieuwe verlichting te krijgen. Molen de Put, de Rembrandtbrug de Stadstimmerwerf en het Stadhuis (deels) hebben al LED-verlichting.

2015-11-14 23.39.12Kleurige LED-verlichting
De Leidse Schouwburg is het enige gebouw in Leiden dat in kleur kan worden aangelicht. Dat gebeurde bijvoorbeeld na de aanslagen in Parijs. Toen werd het gebouw uit solidariteit in de kleuren van de Franse vlag verlicht. De PvdA vroeg recent of meer gebouwen van zulke verlichting kunnen worden voorzien, zodat er bij bijzondere gebeurtenissen of feestdagen op ingespeeld kan worden. Dat is in de huidige plannen nog niet geregeld. Het college voelt er ook niet voor: “Er zijn zoveel gelegenheden te bedenken, dat wordt het een poppenkast”, vreest wethouder Laudy. Het onderwerp komt binnenkort aan de orde in de Leidse raad.

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×