Studiefinanciering, censuur in Turkijë en Nederlandse standbeelden

Presentator Lieuwe van Slooten sprak met Pieter Slaman; auteur van het boek Kansen in het Koninkrijk.  Twee honderd jaar geleden werd voor het eerst een studiefinancieringsstelsel ingevoerd en nog steeds zijn studenten en overheid het hier niet over eens, een ‘historische’ discussie. Luister het gesprek hier terug!

Ook spraken wij historicus Henk te Velde over de functie van standbeelden in de negentiende eeuw. Hoe ging het publiek met nationale herinnering om in die tijd, en is dat nog tegenwoordig hetzelfde? 

Ophef rondom wetenschappers in Turkije: Enkele dagen geleden zijn tientallen wetenschappers gearresteerd in Turkije nadat zij een petitie hadden ondertekend om al het geweld tegen de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, te staken. Wij spraken Petra de Bruijn over deze situatie. Wat gebeurt er precies in Turkije?

Irene Garofalo bracht ons weer het meest opmerkelijke wetenschapsnieuws. Een supernova die twintig keer zo helder is als alle sterren uit ons melkwegstelsel samen. Het jojo-effect bij afvallen. En de effecten van drugs bij de behandeling van depressie. Wil je hier meer over weten? Klik dan op de link hieronder!

https://soundcloud.com/sleutelstad/2016-01-20-irene-garofalo-met-wetenschapsnieuws

Advertentie

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×