Impressie van het Energiepark. (Impressies: visualisatiekoning).

Definitief ontwerp Energiepark goedgekeurd

De gemeenteraad heeft gisteren het definitieve ontwerp voor het Energiepark goedgekeurd. Daarmee wordt de ontwerpfase van dit deelproject van het Singelpark afgesloten en kan er worden begonnen met de uitvoering van de aanleg van het park. Volgend jaar moet het Energiepark klaar zijn.

Het Energiepark (het Nuon-gebied tussen de Maresingel en Langegracht) is een van de deelprojecten van het Singelpark waar de gemeente voorrang aan geeft. Onder meer omdat ook de Vrienden van het Singelpark hier stevig aan bijdragen. Zowel met de inzet van vrijwilligers als met geld. De parkvrienden zijn druk in de weer met het benaderen van fondsen. In de plannen van de gemeente staat dat het gebied de potentie heeft om uit te groeien tot een cultuurhistorisch parkplein. Het industriële erfgoed krijgt hierin een eigentijdse functie en er ontstaan volop mogelijkheden voor ontmoetingen en evenementen.

Bezwaren
De gemeenteraad ging gisteravond in ruime meerderheid akkoord met het ontwerp. Slechts een enkeling kon zich er niet in vinden of had nog bezwaren. De kosten voor de realisatie van dit deel van het park worden geschat op ruim 2,5 miljoen euro. Tomas Kok, fractievoorzitter van de Groep Kok, vindt dat dit geld beter besteed kan worden: “Het is een prachtig project voor de stad en ik ben ook zeker voor een mooi park. Maar ik heb tegen gestemd omdat ik het gewoon te groot en te duur vind. Het moet wel verantwoord zijn. Met de groeiende dreiging van de islam zie ik die miljoenen euro’s liever naar veiligheid gaan. Of naar de zorg, na de onzekerheid die daar ontstaat door de decentralisatie.”


Tomas Kok, fractievoorzitter van Groep Kok, vertelt aan verslaggever Chris de Waard waarom het geld voor het Energiepark beter besteed kan worden.

Parkeerplaatsen
Ook de Partij voor de Dieren was niet helemaal tevreden over de plannen. Ze zijn het niet eens met de 61 geplande parkeerplaatsen. Daarom werd een motie ingediend om dit aantal terug te brengen naar één parkeerplaats. Een invalidenparkeerplaats welteverstaan. De motie kon op weinig steun rekenen vanuit de andere partijen: alleen GroenLinks heeft samen met de Partij voor de Dieren voor de motie gestemd. PvdD fractievoorzitter Dick de Vos: “We zijn heel erg voor het Energiepark, alleen niet op dit onderdeel. Op 350 meter afstand komt al een grote parkeerplaats bij molen De Valk. Dat stukje kun je best lopen. Laat een park dan een park zijn, en niet een parkeerplaatspark.”


Chris de Waard sprak met Partij voor de Dieren fractievoorzitter Dick de Vos over de geplande parkeerplaatsen in het Energiepark.

Verbinden, vergroenen, versterken
Om de doelen voor het Singelpark te behalen wordt uitgegaan van het principe van de drie ´V`s: Verbinden, Vergroenen, Versterken. Ook bij de realisatie van het Energiepark wordt dit als leidraad gebruikt. Zo wordt er bij de inrichting rekening gehouden met de aanleg van twee belangrijke verbindingsroutes: de oost-west Singelparkroute langs de binnenzijde van de Singels en de regionale noord-zuid fietsverbinding. Daarnaast wordt er een beplantingsplan gemaakt om het stenige Nuon-terrein te vergroenen en moet het park een ontmoetingsplek worden waar iedereen zich welkom voelt.

 

Leiden Politiek Singelpark Toekomst Energiepark Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×