In een extra raadsvergadering die tot kwart voor twaalf vanavond duurde heeft de Leiderdorpse gemeenteraad ingestemd met de komst van zo'n 320 vluchtelingen. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Leiderdorp krijgt noodopvang voor 320 vluchtelingen

In de voormalige ROC-gebouwen aan de Leidsedreef in Leiderdorp worden 320 vluchtelingen ondergebracht. De noodopvang is in principe voor de periode van één jaar. Dat heeft de Leiderdorpse gemeenteraad vanavond laat besloten in een extra raadsvergadering. Een zevental insprekers kwam de raadsleden vooral op het hart drukken dat zaken als veiligheid rondom de opvanglocatie gewaarborgd moeten zijn. Ook moeten er niet alleen jonge mannen worden opgevangen vond een ander.

Voor de deur van het gemeentehuis demonstreerden enige tijd enkele tientallen mensen tegen de komst van asielzoekers. De extreemrechtse organisatie Identitair Verzet had daartoe opgeroepen. De politie was met extra manschappen aanwezig en de avond verliep in alle rust. Na afloop van de raadsvergadering bedankte de Leiderdorpse burgemeester Laila Driessen de politie voor het waarborgen van de democratische besluitvorming.

De VVD en de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) stemden tegen. Niet zozeer omdat die partijen tegen de opvang zijn, maar ze vinden dat er nog te veel zaken niet zijn geregeld. Daarom wilden ze twee tot drie weken uitstel zodat het college eerst een conceptovereenkomst kon opstellen met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) waarin duidelijke afspraken gemaakt zouden zijn over zaken als kosten, dagbesteding, onderwijs en veiligheid. Dat vonden de andere partijen niet nodig. Het COA heeft veel ervaring met zaken die geregeld moeten worden dus daar vertrouwt de rest van Leiderdorpse raad op. Uiteindelijk werd het voorstel met 14 stemmen voor en 7 tegen aangenomen.

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×