Burgemeester Lenferink smeedde het ijzer van de Leidse Sleutels als heropeningshandeling bij Smederij Van de Geijn. (Foto's: Chris de Waard).

Smederij Oude Varkenmarkt weer open

Het smidsvuur brandt weer binnen de singels. In Smederij van de Geijn aan de Oude Varkenmarkt is Martijn van den Berg sinds de jaarwisseling aan het werk. Vrijdag was de officiële opening. Die werd verricht door smidszoon Henri Lenferink.

Van den Berg nam de smederij eind vorig jaar over van Sjaak van de Geijn die na 25 jaar om gezondheidsredenen moest stoppen met het zware werk. Een opvolger was er in eerste instantie niet, maar Sjaak kon het niet over zijn hart verkrijgen om de smederij te ontmantelen. Immers, vele generaties smeden werkten er tussen 1907 en 2015. Niet zomaar iets om afscheid van te nemen.

Vòòr Sjaak was Leo van Velzen de smid die het vuur aan de Oude Varkenmarkt brandend hield. Hij nam het stokje destijds samen met zijn broer Gijs over van zijn vader. Die begon in 1927 aan de Oude Varkenmarkt. Dat er nu weer een smid aan het werk gaat vindt Van Velzen prachtig.

Cultuur Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×