Weerbare democratie, stof tegen hersenontstekingen en Romantische literatuur.

 

Onze presentator Bob de Brabandere sprak met rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema. Hij bracht onlangs zijn proefschrift ‘Weerbare democratie’ uit. Hierin geeft hij met een uitgebreide theorie antwoord op de vraag of een democratie zich mag verweren tegen antidemocratische partijen.

 

 

Ook chemicus Mario van der Stelt kwam naar de studio. Onder zijn leiding heeft een Leids team van chemisch biologen een synthetische stof ontdekt die onder andere ontstekingsprocessen in de hersenen kan verminderen. Mogelijk kan deze ontdekking in de toekomst ziekteprocessen tegengaan van ziektes als Alzheimer en Parkinson. 

 

Verder sprak Bob de Brabandere met hoogleraar Duitse Taal en Literatuur aan de Universiteit Leiden Anthonia Visser over het ‘Weekend van de Fantastische Romantiek’ dat 29 en 30 januari in de Stadsgehoorzaal plaatsvindt. Naast muzikale optredens zijn er twee lezingen georganiseerd door Studium Generale. Visser gaf ons een voorproefje van haar lezing ‘Duitse romantiek en literatuur’.

 

Tenslotte vertelde redactrice Irene Garofalo ons het laatste wetenschapsnieuws. Zelfrijdende busjes in Wageningen en onderzoek naar het stoppen met Facebook.

 

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×