Remko Koopman in café Old School bij één van zijn werken, hij maakte dit schilderij vlak nadat het Amerikaanse leger in 2003 Irak binnenviel. (Foto: Siem van der Salm).

Remko Koopman: van graffiti-artiest naar volwassen kunstenaar

Remko Koopman, ‘geboren en getogen Leidenaar’ naar eigen zeggen, is deze week druk in de weer om een expositie op te tuigen in popup-café en kunstgalerij Old School in Leiden. De expositie ‘Struggle for Jive’ wordt aanstaande zondag officieel geopend. In de galerij maak je een reis door de kunstzinnige ontwikkeling van Koopman. Van zijn jonge jaren in Leiden, onder graffiti-pseudoniem ‘SCAGE’, tot zijn meest recente werk.


Remko Koopman vertelt reporter Rolf Eijgenraam over zijn expositie ‘Struggle for Jive’.

“Deze expositie is een retrospectief, een overzicht van 25 jaar werk”, aldus Remko Koopman. “Je loopt van mijn vroege graffitiwerk in de jaren ’80, boven in het gebouw, naar beneden naar de kunst die ik nú maak.” De bezoeker ziet zowel de vroege kunstwerkjes met de steeds terugkerende letters ‘SCAGE’, als de moderne, abstractere kunst van Koopman. “De bezoeker reist als het ware door de tijd en mijn werk.”

Graffiti
In het werk zie je veel terug van de graffiti-roots van de Leidse kunstenaar. Zo is er ook een videocompilatie te zien waarin honderden foto’s van Remko Koopman’s illegale muurschilderingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Dat onder de begeleiding van een stevige ‘old school’ hiphop-beat. “Rond 1987 kwam de hip hop en graffiti-cultuur overwaaien uit New York, dat was zo rebels en nieuw, dat was te gek”, herinnert Koopman. En rebelse kunst sprak hem aan, zo maakte hij het schilderij bovenaan dit artikel vlak nadat het Amerikaanse leger in 2003 Irak binnenviel. De kunstenaar maakte niet alleen straatkunst in Leiden, maar ook al gauw in steden als New York en Berlijn. “Ik heb het geluk gehad om op het juiste moment op de juiste plek te zitten om in de pioniersfase van street art een rol te spelen.”

remko-koopman-NINA-SCHOLLAARDT

Remko Koopman met één van zijn nieuwere werk. (Foto: Nina Schollaardt).

Curator uit New York
Een bijzondere gast die naar de opening van de expositie komt, is de curator van Museum of the City of New York. “Hij is in mijn werk geïnteresseerd, omdat ik op een heel vroeg tijdstip al in die graffiticultuur al in New York ben geweest”, legt Remko Koopman uit. “Op dit moment is de kruisbestuiving tussen Nederland en New York op het gebied van graffiti ook erg ‘hot’. Ik heb hem al één keer eerder ontmoet, vorig jaar toen er een hele grote graffiti-expositie was in Amsterdam.”

Op zondag 31 januari wordt om 16.00 uur geopend in café Old School aan de Pieterskerkhof 4A. De expositie is tot eind februari (gratis) te bezichtigen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×