Merijn Tinga zeilde samen met zijn vrouw en twee kinderen vijf maanden lang de Noordzee en Baltische zee over voor zijn project Plastic Jagers. Bij terugkomst kreeg hij een proces verbaal voor het overtreden van de Leerplichtwet. (Foto PR).

Plasticjager krijgt 3000 euro boete voor overtreden Leerplichtwet

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga heeft van de rechter een boete van 3000 euro gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het overtreden van de Leerplichtwet. Dat kreeg hij vandaag tijdens de zitting te horen. Tinga zeilde afgelopen zomer met zijn vrouw en twee kinderen vijf maanden lang de Noordzee en Baltische zee over voor het Plastic Jagers project ten behoeve van microplastic onderzoek.

Het project was erg publiek en had veel aandacht. ”Waarschijnlijk heeft de leerplichtambtenaar er door alle aandacht lucht van gekregen en is hij het verhaal uit gaan pluizen”, aldus Tinga. Na terugkomst van de reis kreeg de plasticsurfer een proces verbaal voor het overtreden van de Leerplichtwet. Hoewel zijn twee kinderen van vijf en zeven jaar oud, dagelijks onderwijs kregen tijdens de reis, werd hem ten laste gelegd dat hij gedurende die periode niet heeft voldaan aan de verplichtingen van de Leerplichtwet. Hij liep daarmee kans op een boete van 6900 euro.

Uitspraak rechter
Ondanks de opgelegde boete was de rechter goed te spreken over het avontuur. ”Hij toonde begrip voor de situatie en twijfelde er niet aan dat het een goede en leerzame ervaring is geweest voor de kinderen”, aldus Tinga.

Desondanks stelde de rechter dat de wet geen ruimte liet voor soortgelijke ondernemingen. ”De rechter heeft een voorbeeld gesteld zodat mensen niet snel ook zoiets zullen ondernemen. Het begrip van de rechter en de opgelegde boete maken dit verhaal erg tegenstrijdig. De uitspraak had erger gekund, maar we zijn alsnog teleurgesteld”, aldus Merijn Tinga.

Voorbereiding reis
Voordat het gezin aan de reis begon was al contact opgenomen met de leerplichtambtenaar. Ze vertelden dat het niet mogelijk was zo lang weg te gaan met de kinderen. Tinga vernam echter later dat het wel mogelijk was. Ze moesten de kinderen uitschrijven zodat de school waar zij op zaten ook niet meer verplicht was hun afwezigheid te melden. De regel is echter dat de school wel moet doorgeven naar welke school ze vervolgens verhuizen.

De oplossing daarvoor was een inschrijving bij een school in het buitenland. ”Achteraf hoorden we dat het via sommige wegen eventueel wel mogelijk was geweest. Het is jammer dat we een boete hebben gekregen voor een prachtige leerervaring die we onze kinderen hebben gegeven”, aldus Tinga.

Plastic Jagers project
Het project werd door Merijn Tinga op eigen initiatief en ideaal gestart. Tijdens de reis werden wateroppervlakte monsters genomen voor microplastic onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut NIOZ op Texel. De onderneming was in samenwerking met de Hogeschool Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen en de Plastic Soup Foundation.

Leiden Plastic Soup Surfer


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×