Bijna 30 jaar nadat Ab van der Wiel het Meelfabriekcomplex kocht is de herontwikkeling begonnen. Eerder is het industriële complex wel al voor een groot deel ontdaan van oude installaties en overbodige leidingen. (Foto's: Chris de Waard).

Werkzaamheden Meelfabriekterrein begonnen

Aan de Oosterkerkstraat zijn de werkzaamheden begonnen voor de herontwikkeling van het Meelfabriekterrein. Als eerste wordt momenteel het appartementsgebouwtje gesloopt waar tot voor kort studenten woonden. Op die plek en verderop bij het Looiersplein komen twee nieuwe gebouwen voor ‘young professionals’ zoals DUWO het noemt (nummer 3 op onderstaande afbeelding). Er komen 56 appartementen die ook per kamer kunnen worden verhuurd. Eronder komt een parkeergarage.

OVERVIEW1-DEF-08-12-2015Aansluitend wordt in het vierde kwartaal van dit jaar op het terrein van de Meelfabriek zelf ook nieuwbouw gepleegd. Tussen de bestaande bouw en de nieuwe DUWO appartementen komt de 45 meter hoge Singeltoren met daarin 30 appartementen en twee penthouses (nummer 1 op het plaatje hierboven). ook begint rond die tijd de herontwikkeling van het Molengebouw en Riffellokaal.

molenriffel

De Meelfabriek in Leiden wordt de komende jaren getransformeerd tot een plek met woningen, horeca, bedrijven, een hotel. Volgende maand start de verkoop van de eerste fase: 27 lofts (vanaf 400.000 euro) in het monumentale Molengebouw & Riffellokaal en 32 appartementen in de nieuw te bouwen Singeltoren (vanaf 350.000 euro). Bart Akkerhuis, voormalig partner van de fameuze Italiaanse architect Renzo Piano, tekende voor het ontwerp.

Beide gebouwen grenzen aan de tuin van De Meelfabriek die wordt ontworpen door tuinarchitect Piet Oudolf – bekend van The High Line in New York. Onder de tuin komt een parkeergarage voor ca. 300 auto’s.

Nog deze week moet het gebouwtje met de grond gelijk gemaakt zijn.

 

Leiden Meelfabriek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×