Het ontwerp van een chip van de kwamtumcomputer. (Foto: Universiteit Leiden).

Leidse natuurkundigen ontdekken bouwsteen voor eerste kwamtumcomputer ter wereld

Leidse en Delftse natuurkundigen hebben samen ontdekt hoe je het ‘Majorana-deeltje’ als bouwsteen voor een kwantumcomputer zou kunnen inzetten. De enorm slimme computer is nog nooit eerder gebouwd, de onderzoeksgroepen hopen dat zij de eerste kwamtumcomputer ter wereld kunnen ontwikkelen. De computer zou berekeningen kunnen maken die nu nog onmogelijk zijn.

Wereldwijd onderzoeken natuurkundigen naar bouwstenen voor de kwantumcomputer. De computer zou in staat zijn verschillende barrières, die computers van deze tijd niet kunnen oplossen, te omzeilen. Er wordt geschat dat de computer over ongeveer tien jaar gebouwd kan worden. Met de ontdekking van de bouwsteen van de Leidse natuurkundigen, komt dat vooruitzicht iets dichterbij.

Werking
Nu zijn computers in staat om bijvoorbeeld uit maximaal twintig verschillende routes de kortste weg te bepalen, door elke route afzonderlijk te berekenen. De kwamtumcomputer vindt de kortste route niet door de lengte van alle routes af te gaan, maar is in staat honderden routes in één keer te vergelijken en vindt vervolgens vrijwel meteen de snelste weg.

Daardoor zou de computer in staat zijn om enorm snel te berekenen welk molecuul bijvoorbeeld het perfecte geneesmiddel is voor een ziekte. Daarnaast is het is staat het geheimschrift RSA, dat nog nooit is ontcijferd, eindelijk te ontcijferen.

1 miljard euro
Als de machine ooit gebouwd wordt, zal die ongeveer een miljard euro kosten. Het zal geen concurrent worden van de PC of tablet door zijn grootte. De computer zou ongeveer zo groot als een sporthal worden.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×