Laurent Ney van ontwerpbureau NEY & Partners uit Brussel presenteerde gisteravond tijdens een bijeenkomst van het Rijnlands Architectuur Platform (RAP )een preview van het voorlopig ontwerp voor vijf nieuwe bruggen in Leiden. (Foto's: Chris de Waard)

Vijf nieuwe bruggen voor Leiden

Uiteindelijk telt voor de meeste mensen maar één moment. Het moment dat je iets voor het eerst ziet en ervan onder de indruk bent, het mooi vindt, of niet. Begrijpen waarom je iets mooi, of lelijk, vindt, komt later. Dan komen de diepere bedoelingen aan de orde. Diepere bedoelingen die je wel moet kúnnen ontdekken. Dat geldt ook voor het Singelpark in Leiden, waar vijf nieuwe bruggen voor worden aangelegd. Bruggen die zijn ontworpen door NEY & Partners uit Brussel.

De beroemde Belgische architect Laurent Ney ontwierp de vijf Singelparkbruggen. Gisteren gaf hij een preview en vertelde erover aan Chris de Waard.

Voorzitter Conny Broeyer van de Vrienden van het Singelpark is dolenthousiast over het nu voorliggende ontwerp voor de bruggen, zo vertelde ze aan Chris de Waard.

Visie
Misschien dat het verhaal van Laurent Ney woensdagavond niet helemaal soepel liep, maar ook als het die dag voor de derde keer wordt gedaan kan het gebeuren dat verhaal en dia’s niet altijd goed uitkomen. Dat doet niets af aan de inhoud. Het Rijnlands Architectuur Platform bleek de derde in de rij te zijn, na het College van B&W en Leidse wijkverenigingen. En, zoals het architecten betaamt, er ís een diepere laag, een visie op bruggen bouwen. ‘Integraal bouwen’, zoals Sleutelstad eerder berichtte. Overigens bleken de eisen van de gemeente in hoge mate bepalend voor de speelruimte. Mogelijk dat daarom de uitstraling niet spectaculair afweek van augustus vorig jaar.

Een familie van bruggen
Visies van architecten zijn lastig. Voor veel mensen komen die overeen met iets als ‘achteraf aan elkaar praten’. Dat is niet zo, maar het is tegelijk óók waar dat het lastig is met de vinger aan te wijzen wat die visie precíes is. De vakgenoten van Ney waren enthousiast over aanpak, werkwijze, visie en ontwerpen; zoveel was duidelijk. De vijf bruggen die NEY & Partners heeft ontworpen, vormen samen “een familie”, zoals hij dat noemt. De vijf hebben gezamenlijk een duidelijk eigen karakter en sfeer, waardoor zij de route door het Singelpark ondersteunen en verhelderen. Geen extravagante bruggen-hoogstandjes, maar ook weer niet dertien-in-een-dozijn bruggen.

Symboliek
NEY & Partners koos voor de bolvorm als bindend thema, en voor een ‘natuurlijke uitstraling’ van de bruggen. De bol als symbool voor zowel het, bijna, ronde Singelpark en voor de wereldomspannende activiteiten van (het oude) Leiden, zoals de Hortus. Die bolvorm komt terug in bijvoorbeeld de brugleuningen, die bestaan uit bollen op paaltjes. De uitstraling in het gebruik van cortenstaal, dat oogt als verroest ijzer, en baksteen. In de oorspronkelijke opzet was sprake van zeven bruggen. Uiteindelijk werden het er vijf, en bestaat de familie uit twee heel kleine en drie vrij forse bruggen.

Bijzondere bruggen
Zoals het een familie betaamt, zijn de bruggen dus niet gelijkwaardig. De meeste aandacht zal uitgaan naar de brug bij de Haven, de enig beweegbare, en die bij het Veerplein, de hoogste. De omgeving van de Haven lijkt zich te ontwikkelen tot een nieuwe dynamische hot spot in Leiden. Bij de Haven, zo bleek, is al voorzichtig ook een zesde brug ingetekend; niet bij de familie horend, maar wel een ‘rondje Haven’ mogelijk makend. Het geld daarvoor is er (nog) niet. De niet-Leidse bruggen die Laurent Ney liet zien in zijn presentatie, kennen vaak een subtiele aanlichting van onder uit de brugleuning. Die is voor de Singelparkbruggen niet voorzien. Wel zal de brug bij de Kaarsenmakersstraat niet gewoon van A naar B gaan, maar een elegante slinger maken. Na afloop bleek dat Ney die brug liefst direct naar de begraafplaats, onderdeel van het park, had willen laten gaan.

Levend ontwerp
Neys visie op ontwerpen, de stedelijke ruimte en vooral ook de dynamiek daar leidde tot zijn opmerking: “je moet als architect je ontwerp niet beschermen maar vrij laten. Als de stad het opeet… Het ontwerp moet sterk genoeg zijn om dat te weerstaan”. Dat past in Ney & Partners aanpak waarin, conform de inzichten van bijvoorbeeld place making, zeker ook de direct betrokkenen worden gezien als stake holders. Ook in dit ontwerpproces zijn daarom al in een vroeg stadium bewoners, maar ook bijvoorbeeld rederijen en watersporters, betrokken. “Dat heeft tot aanpassingen geleid, ja”

De stad aan zet
Het ontwerpproces is nog niet afgerond. De eerstvolgende stap is het presenteren van de plannen en schetsen aan de stad op 17 februari. Daarna zal de gemeenteraad nog definitief akkoord moeten gaan; met ‘alles of niets’, het is geen menukaart waar een bruggetje meer of minder, of andersvormig, mogelijk is. In de planning zou Leiden dan in 2018 vijf nieuwe bruggen hebben, en een nieuwe structuur: het singelpark.

Leiden Nieuws Reportage Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×