Belgen ontwerpen Leidse singelparkbruggen

3

Het Belgische bureau NEY & Partners is geselecteerd om een ontwerp te maken voor de bruggen van het Singelpark. Het architectenbureau kreeg de voorkeur van de speciale selectiecommissie, waarin naast de gemeente ook de Vrienden van het Singelpark zaten. “NEY & Partners ontwerpt bruggen met veel respect voor de historische context en levert een verhaal dat iets unieks bijdraagt aan Leiden. De architecten laten met hun filosofie zien dat zij meer zullen ontwerpen dan een verbinding. De identiteit van het Singelpark gaat echt versterkt worden”, zo oordeelde de commissie.

NEY & Partners heeft voor de bruggen een visie ontwikkeld die enerzijds ‘herkenbaar’ is in materiaalgebruik en anderzijds ‘flexibel’ is voor maatwerk oplossingen. Met drie elementen – stalen U-elementen, spiegelende RVS bollen en een stenen vloer – worden de bruggen samengesteld. De toepassing van die elementen zal per plek variëren maar de brug zal altijd als Singelparkbrug herkenbaar blijven. De opdracht is dan ook om ‘een familie’ van vijf nieuwe bruggen te ontwerpen.

Het komende halfjaar gaan de bruggenbouwers met alle geïnteresseerden uit de stad werken aan het ontwerp van de vijf bruggen. dat zijn de brug over de Oude Herengracht van het Blekerspark naar Huigpark, de brug over de Oude Rijn die de Zijlpoort moet gaan verbinden met het Ankerpark, de brug van de Meelfabriek naar het Ankerpark, over een zijslootje van de Zijlsingel, de brug over de Nieuwe Rijn van de Veerstraat naar Kaarsenmakersstraat en tenslotte een brug langs Witte Singel van het Arsenaalplein naar de Reuvenplaats.

 

Delen

3 reacties

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline