Lakenhal pakt uit met expositie Jonge Rembrandt

knol-pijbes.jpgMeta Knol en Wim Pijbes tekenden begin 2014 al een bruikleenovereenkomst voor ‘Het Laatste Oordeel’ dat tijdens de verbouwing van de Lakenhal een ereplaats krijgt in ‘Het Rijks’. In ruil komt er in 2018 werk van Rembrandt naar Leiden. (Archieffoto: J.P. Kranenburg).

Leiden kan zich opmaken voor een flinke bezoekersstroom als Stedelijk Museum de Lakenhal in 2018 de deuren weer opent na de komende renovatie en uitbreiding. Na een tijdje proefdraaien pakt het museum in het najaar uit met een flinke overzichtstentoonstelling over de Leidse periode van Rembrandt. “Maar we nemen ook de overgang naar zijn Amsterdamse periode mee”, blikt museumdirecteur Meta Knol vooruit.

Directeur Meta Knol van De Lakenhal vertelt aan Chris de Waard over de tentoonstelling over de Jonge Rembrandt waarmee De Lakenhal vanaf eind 2018 flink wat extra bezoekers zal gaan trekken.

Op de tentoonstelling zullen tientallen werken van ‘De Jonge Rembrandt’ te zien zijn. “Die komen overal vandaan. Het wordt écht een overzichtstentoonstelling”, aldus Knol. “Het zijn niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen en etsen van de Leidse meester. Onze conservator Christiaan Vogelaar is al heel intensief bezig om alle bruiklenen vrij te krijgen.” De schilderijen komen uit verschillende Europese landen, maar ook uit Amerika. En uit het Rijksmuseum in Amsterdam. “We worden tot nu toe heel genereus bejegend als het gaat om stukken die we graag in bruikleen willen krijgen”, vertelt een enthousiaste Knol: “Ik heb goede hoop dat we een fantastisch mooie tentoonstelling gaan krijgen, waar we alle belangrijke werken van de Jonge Rembrandt kunnen laten zien.

nobleEen spectaculair werk dat naar leiden komt is de ‘Noble Slav’ uit het Metropolitan Museum in New York: Man in Oriental Costume. (Olieverf op canvas uit 1632).

De Lakenhal werkt voor de tentoonstelling nauw samen met het Ashmolean Museum in Oxford. Volgens Knol wordt het een hele mooie aanvulling op de tentoonstelling die het Rijksmuseum in Amsterdam heeft gepresenteerd over de ‘Late Rembrandt’. Het ‘rijks’ stelt overigens ook werk beschikbaar voor de Leidse tentoonstelling. Dat is eerder al afgesproken toen De Lakenhal ermee instemde om ‘Het Laatste Oordeel’, het beroemde drieluik van Lucas van Leyden, tijdens de verbouwing uit te lenen aan het Rijks. Het krijgt daar een tijdelijke plek in de eregalerij. Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum noemde dat schilderij eerder al eens ‘De Nachtwacht van de 16e eeuw.” Na de verbouwing komt het weer terug naar de Lakenhal waar het vanaf de heropening weer de eigen plek zal opeisen op de vertrouwde plek in de Harteveltzaal.

De vernieuwde Lakenhal krijgt zo’n 450 vierkante meter expositieruimte. “Je hebt al snel een uur tot anderhalf uur nodig om alles te gaan zien”, denkt Meta Knol die hoopt dat veel bezoekers aansluitend ook de vaste collectie van het museum zullen gaan bekijken.

 

Cultuur Leiden Lakenhal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×