Morgen opent Koning Willem-Alexander de vernieuwde Lakenhal

De komende dagen is het feest in Museum de Lakenhal. Morgen komt Koning Willem-Alexander de officiële opening verrichten na de ruim tweeënhalf jaar durende restauratie en uitbreiding en donderdagmorgen om 10.00 uur gaan de deuren open voor het publiek. “Dan geven we het museum terug aan de stad,” zegt directeur Meta Knol die bijna niet kan wachten tot het zover is. “Op de verjaardag van het museum dat dan precies 380 jaar oud is.”

Chris de Waard in gesprek met directeur Meta Knol over het vernieuwde museum en het komende openingsfestival.

Preview
Vandaag werd er alvast een rondleiding gegeven voor de pers. Daarbij waren niet alleen de medewerkers van het museum aanwezig, maar ook renovatie-architect Julian Harrap uit Londen en de drie architecten Happel, Cornelisse en Verhoeven uit Rotterdam die tekenden voor de uitbreiding van het museum. Ook de ontwerpers van het nieuwe Leidse Laken waren aanwezig.

Nieuwe tentoonstellingszalen
In het nieuwbouwgedeelte zijn twee tentoonstellingszalen gerealiseerd waar de komende tijd exposities te zien zijn over de uitbreiding en restauratie van de Lakenhal zelf. In november komt in het Van Steijngebouw zoals de nieuwbouw heet de tentoonstelling over De Jonge Rembrandt en volgend jaar over de Pelgrims.

Universiteitskamer
Nieuw in het museum is ook een speciale kamer waar de geschiedenis van de Universiteit Leiden aan bod komt. In deze Universiteitskamer wordt het verhaal verteld over de universiteitsstad Leiden met onder andere de oudste opgezette vis ter wereld. Een zaagvis uit 1682 als relict van het Chirurgijns Gilde.

Joristrap
De discussie over de historische Joristrap in het museum zorgde uiteindelijk voor negen maanden vertraging in het proces richting renovatie van het oudste deel van het museum. Uiteindelijk kwam er groen licht en kreeg de trap een nieuwe plek in het museum. Bovenaan die trap een panorama van twaalf 16e eeuwse gebrandschilderde ramen met daarop de Graven van Holland.

Café Laken en museumwinkel
Nieuw in het museum zijn ook twee functies die het museum eerder niet of slechts beperkt had. Er is nu een prachtige museumwinkel waaronder andere het Nieuw Leids Laken per meter kan worden gekocht en ook heeft de Lakenhal nu een eigen horecagelegenheid: Café Laken dat ook rechtstreeks vanaf de Oude Singel bereikbaar is en waar dus ook los van een museumbezoek gebruik van kan worden gemaakt.

Nieuwe app
Tenslotte kan iedereen het museum alvast thuis gaan ontdekken via de nieuwe app die De Lakenhal heeft laten maken. Wie de app tijdens het museumbezoek raadpleegt, kan bij elk werk extra informatie beluisteren.

Cultuur Leiden Lakenhal


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×