Museum De Lakenhal aan de Lammermarkt in Leiden. (Archieffoto: PR).

CDA Leiden zet vraagtekens bij koerswijziging museum De Lakenhal

Het CDA in Leiden wil van wethouder Yvonne van Delft (Cultuur) weten welke gevolgen een recente koerswijziging van museum De Lakenhal heeft. Het museum wil geen dure exposities meer organiseren, maar zich in plaats daarvan richten op lokale verhalen en educatie. “Het museum heeft terecht een gevoelige snaar geraakt”, zegt CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie in Politiek071, “maar hoe verhoudt dit zich tot de ambities die wij als gemeenteraad hebben vastgesteld?”

Bij de grote verbouwing van het museum werd afgesproken dat het museum op lange termijn zou streven naar 70.000 bezoekers per jaar, met uitschieters naar 100.000. “Als je na één blockbuster-tentoonstelling al zegt: wij stoppen met dit soort publiekstrekkers, dan wordt het heel lastig om die ambitie in de praktijk te brengen”, zegt Bleijie in een reactie op een betoog van museumdirecteur Meta Knol, die vorige week zei dat de verzekeringskosten voor grote tentoonstellingen gewoonweg te hoog zijn om de expositie betaalbaar te houden.


Presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie

Subsidieovereenkomst
Het CDA wil in een serie van dertien vragen onder meer van de wethouder weten of er vooraf is gesproken over het stoppen met grote tentoonstellingen en of ambities van voor de verbouwing nu worden losgelaten. “Bij gemeentelijke subsidies hoort een uitvoeringsovereenkomst waarin staat wat je vindt dat de Lakenhal met het geld moet doen”, legt Bleijie uit. Hij wil van de wethouder weten of de koerswijziging van het museum effect zal hebben op de subsidie die de gemeente aan het museum verstrekt. “Ik ga er vanuit dat de wethouder het museum aan de overeenkomst houdt, want zo hebben we dat drie keer met elkaar afgesproken”, aldus de voorman van het CDA over de subsidieovereenkomst en afspraken rond de verbouwing.

Het college van burgemeester en wethouders reageert normaal gesproken binnen zes weken op schriftelijke vragen van de gemeenteraad.

Advertentie

Leiden Politiek Lakenhal


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×