(Foto: WikiMedia Commons).

Meer fecestransplantaties dankzij poepbank LUMC

In het Leids Universitair Medisch Centrum is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend. Bij deze poepbank wordt ontlasting verzameld van mensen met een gezonde darmflora. Door die gezonde donorfeces te injecteren in de twaalfvingerige darm van patiënten met bijvoorbeeld de darminfectie Clostridium difficile kunnen deze worden behandeld.


Siem van der Salm sprak met Liz Terveer, werkzaam op de afdeling Medische Microbiologie bij het LUMC, over de Nederlandse Donor Feces Bank. Zij vertelde over de fecestransplantatie, over het proces  waar mensen gezonde ontlasting doneren waarmee mensen met een infectie aan de darmen geholpen kunnen worden.

De Leidse poepbank is ook nog op zoek naar donoren. “De enige voorwaarden zijn dat ze in de Leidse regio wonen en gezond zijn”, zegt professor Kuijper die is verbonden aan de afdeling Medische Microbiologie van het LUMC: “Ontlasting doneren is nog niet ingeburgerd, zoals bloed geven dat is. Ik denk dat het een kwestie van wennen is. Donoren bieden patiënten de kans op een laagdrempelige en veilige behandeling tegen een belastende aandoening. De effectiviteit van de fecestransplantatie bij patiënten met een Clostridium difficile-infectie is in 2013 bewezen. Sindsdien is de behandeling opgenomen in nationale en internationale richtlijnen.”

Advertentie

Leiden Science poepbank


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×