Bewoners van de huurhuizen op het WSD-complex volgden de afgelopen tijd de ontwikkelingen op de voet. De komende tijd wordt er gesproken onder leiding van een onafhankelijke procesbegeleider. (Archieffoto: Chris de Waard).

Rector: "Universiteit heeft geen haast met Humanities Campus"

De komende periode gaat de Universiteit Leiden in gesprek met de bewoners van de  sociale huurwoningen aan het Witte Singel Doelen complex over de campusplannen van de universiteit. “In alle rust”, zo belooft rector Carel Stolker: “We hebben geen haast. Er is wel gezegd dat het allemaal zo halsoverkop is. Dat geldt natuurlijk altijd voor zo’n boodschap. Dat kun je bijna niet goed doen. Maar we hebben echt tijd en die gaan we er ook voor nemen. Kwaliteit voor alles.” Woningcorporatie De Sleutels, de wijkvereniging en de gemeente zitten ook aan tafel bij de gesprekken die onder leiding van een onafhankelijke procesbegeleider gevoerd zullen worden.

Chris de Waard in gesprek met rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden over de campusplannen.

De universiteit heeft verschillende varianten voor de herontwikkeling van het gebied bekeken en in de voorkeursvariant moeten de 58 huurwoningen wijken voor de nieuwbouw. Zeer tegen de zin van de zittende bewoners. Stolker realiseert zich dat de bewoners van het WSD-complex overdonderd werden toen de universiteit met de plannen naar buiten kwam: “Het is vervelend voor deze bewoners en meer dan dat. dat begrijpen we natuurlijk heel goed. Daarom hebben we ook gezegd, we gaan hier niet hard in. We willen kijken of we per huis maatwerk kunnen leveren als we inderdaad, zoals we hopen, op onze voorkeursvariant uitkomen.”

Stolker: “Dit is een topfaculteit, ook wereldwijd. En dat willen we graag blijven. We trekken steeds meer studenten en wetenschappers dus we moeten wel uitbreiden. En dat zouden we heel graag op die plek – in de binnenstad –  willen doen en niet daarbuiten.”

Giny Schoemaker van bewonerscommissie de Doelen is blij dat er alsnog gesproken gaat worden over andere mogelijkheden dan de voorkeursvariant van de universiteit.

SP-raadslid Han Dirks kan zich vinden in het proces dat nu ingezet wordt. Hij gaat er van uit dat er alleen een concreet plan komt voor de campus als de bewoners en de universiteit in goede harmonie tot een oplossing komen.

GroenLinks-raadslid Yvonne van Delft blijft tegen het campusmodel waarbij de woningen moeten verdwijnen. Ze wil sowieso dat er een functiemenging van wonen, werken en studeren op het terrein blijft. Om te voorkomen dat er bijvoorbeeld ’s avonds een doodse omgeving ontstaat als iedereen naar huis is,

 

Economie Leiden Onderwijs Politiek Science Humanities Campus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×