Mart Keuning van de ChristenUnie baalde zo stevig van de manier waarop wethouder Strijk een lening voor de Biotech Training Facility door de gemeenteraad wilde jassen dat hij er een motie van afkeuring voor over had om duidelijk te maken dat dit in zijn ogen zo niet kon. Daarin kreeg hij de hele oppositie mee.

Voltallige oppositie steunt ChristenUnie-motie van afkeuring tegen wethouder Strijk

motievanafkeuring

De motie van afkeuring die door de voltallige oppositie werd gesteund

De Biotech Training Facility (BTF) die eerder deze week werd geopend op het Leiden Bio Science Park kan nog niet beschikken over voldoende werkkapitaal. D66-wethouder Robert Strijk (Economische Zaken) kreeg de gemeenteraad gisteravond niet mee in zijn voorstel om een lening te verstrekken van 400.000 euro waarmee het nieuwe opleidingscentrum voor laboranten de eerste twee jaar door kan komen. Sterker nog. De wethouder kreeg voor zijn optreden een motie van afkeuring aan zijn broek. Wegens solistisch optreden.

Chris de Waard sprak na afloop met fractievoorzitter Mart Keuning van de ChristenUnie over de motie tegen Strijk.

Die motie werd Ingediend door de éénmansfractie van de ChristenUnie, maar kreeg steun van de voltallige oppositie. Zo’n duidelijk signaal moet pijn doen. Juist voor Strijk. Toch één van de architecten en trekkers van de nieuwe bestuurscultuur in de Leidse politiek, waarbij sinds de vorige periode bij veel onderwerpen gewerkt wordt met wisselende meerderheden, waardoor coalitie en oppositie nog maar zelden recht tegenover elkaar staan. Maar elke relatie heeft ook onderhoud nodig. Dat werd gisteren wel heel duidelijk. Vandaag zitten Strijk en ChristenUnie-fractievoorzitter Mart Keuning om tafel. Juist om over dit soort zaken te praten. Een afspraak die al stond, maar dus net even te laat komt.

Een beetje aangeslagen na de motie van afkeuring is Strijk wel: “Ik vind dit wel heftig. Daar ga ik eens goed over nadenken”.

En de extra financiering voor de BTF? Die zal er alsnog wel komen. Strijk moet van de raad gewoon via een bank de financiering gaan regelen. Die zijn daarvoor, de gemeente niet. Alleen mag hij er nu wel een gemeentegarantie aan koppelen, waardoor een bank de lening zonder enige risico kan verstrekken. Als het mis gaat, moet Leiden alsnog betalen. Het gaat om vier ton die de BTF nodig heeft om de eerste jaren door te komen. Kosten gaan immers voor de baten uit. Het geld had enkele jaren geleden al geregeld moeten worden bij de initiële financiering, maar dat werd toen over het hoofd gezien. De universiteit en het LUMC hebben hun deel van het extra benodigde geld wel al beschikbaar gesteld.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×