De noodopvang aan de Wassenaarseweg waar circa 250 vluchtelingen worden opgevangen. Uit de ramen hangen plastic tasjes met levensmiddelen. De bewoners hebben op last van de brandweer geen eigen koelkast op de kamer. (Foto: Chris de Waard).

Groep Kok organiseert inspraakdemonstratie tegen huisvesting vluchtelingen

Tomas Kok had ze al aangekondigd toen het college de plekken bekend maakte waar de gemeente mogelijkheden ziet om vluchtelingen met een vergunning onder te brengen in leegstaande gebouwen en containerachtige woningen: geweldloze verzetsacties. De eerste is op 1 maart aanstaande. Zo maakte de fractievoorzitter van de Groep Kok zojuist bekend. Een inspraakdemonstratie tijdens de speciale gecombineerde vergadering van de raadscommissies Onderwijs en Samenleving en Stedelijke Ontwikkeling.

“Iedere inwoner van Leiden mag bij zo’n vergadering drie minuten inspreken. We doen een oproep aan iedereen in Leiden die iets van de plannen vindt om gebruik te maken van dat recht. Tot nu toe zijn de stem en de belangen van de burger compleet genegeerd. De informatieavonden zijn alleen voor de bühne. De plannen staan al lang vast!” De inspraakdemonstratie moet burgers volgens Kok de gelegenheid geven om hun stem te laten horen. “Iedereen kan hier vertellen wat hij of zij op het hart heeft, het college zal nu wel moeten luisteren.”

Kok ziet niets in de huisvesting van honderden zogenaamde statushouders in Leiden: “Elke vorm van visie ontbreekt. Er is niet nagedacht over de veiligheid van omwonenden en niemand weet hoeveel mensen we als stad aan kunnen. In Keulen hebben we kunnen zien waar dat toe leidt.”

Chris de waard sprak Burgemeester Lenferink gisteren na afloop van de raadsvergadering over de meldingen bij de noodopvang aan de Wassenaarseweg.

Burgemeester Lenferink krijgt ook een veeg uit de pan. Volgens Kok vinden er in de Leidse opvang meer incidenten plaats dan in de omgeving. “Volgens Lenferink is er geen reden tot zorg. Hij blijft doen alsof het allemaal vluchtelingen zijn, wat grote onzin is. Een sociaal imago creëren door te doen alsof hij er voor zielige vluchtelingen is, vindt hij kennelijk belangrijker dan de veiligheid van onze vrouwen.”

Burgers die willen inspreken bij een raadscommissievergadering moeten zich vooraf aanmelden. Kok gaat die aanvragen verzamelen en dient ze vervolgens in bij de gemeente. “Mensen kunnen zich aanmelden door hun naam, adres, e-mail of telefoonnummer voor zondag 28 februari te mailen naar info@groepkok.nl. Ook moeten ze er even bijzetten of ze komen inspreken voor een specifieke locatie of voor de plannen in het algemeen.”

Leiden Politiek Vluchtelingen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×