Leiden gaat onderzoeken waar statushouders kunnen worden gehuisvest. Eén van de grootste locaties is aan de Vrouwenweg. Hoe reageert de buurt? (Foto: W.O. Hazelhorst)

Mogelijke komst statushouders: hoe reageert de Vrouwenweg?

Waar de ene wijk op het oog nooit wordt belaagd, wordt de ander dat bijna continu. Een Burgemeesters- en Professorenwijk leeft een rustig bestaan in vergelijking met de Vrouwenweg en omgeving. Die laatste is in het recente verleden belaagd door gekrakeel rond de Europaweg, de Rijnlandroute, de bebouwing van de Oostvlietpolder, het obstakel ‘openingstijden brug’. En aan die lijst is nu een nieuwe mogelijke aantasting van de leefomgeving toegevoegd: ze zijn één van de grootste locaties voor huisvesting van statushouders. Ergens tussen Vrouwenweg en Europaweg worden wellicht 150 mensen gehuisvest. Hoe reageert zo’n wijk daar op?

Constructieve opstelling
Het is een enorme aanslag. Dat valt niet te ontkennen. ‘De wijk’, dat is de Vrouwenweg, waar zo’n honderd mensen wonen. Daar 150 aan toevoegen is méér dan een verdubbeling. Toch blijkt de Vereniging Bewoners Vrouwenweg nergens mordicus tégen, noch voor. Na een uur met hen gesproken te hebben, is de indruk dat men constructief wil meedenken máár dat men ook duidelijke randvoorwaarden heeft. Opvallend is dat daarin de categorie bewoners feitelijk een ondergeschikte rol speelt. Wat telt, is omgevingskwaliteit voor iedereen.

Vragen
Eigenlijk weet niemand nog van de hoed en de rand. Volgende week is er een informatieavond voor de bewoners. Daarin zullen vooral vrágen de boventoon gaan voeren. Vragen waarop de gemeente zal antwoorden dat ook zij de antwoorden nog niet heeft en nader onderzoek zal doen. Vragen waarvan je je afvraagt ‘maar dat moet de gemeente zich toch al hebben bedacht toen ze hun afstreeplijstje inkortten tot de zes overgebleven locaties?’. Wáár komen de huizen precies? Zijn het wel ‘echte’ huizen, of noodwoningen? Hoe garandeert de gemeente dat die tijdelijke woningen er ook maximaal tien jaar staan? Wie komen er wonen? Wie bepaalt wie er kan wonen? Waarom 150 als per dag duidelijker wordt dat kleinschalige vermenging met en in de stad de voorkeur heeft bij integratie? Vragen, want de informatie die de wijk heeft, is niet meer dan op deze website of in de krant is te vinden.

Uitruil
Constructief meewerken, betekent niet naïef handelen. De bestuursleden handelen doordacht. Eerst luisteren, dan met de wijkbewoners – én de bewoners van het klooster – de mening van de gemeente bespreken en de mening van alle bewoners peilen via een enquête. Het is ook duidelijk dat de wijk vindt dat zij ook tegenprestaties van de gemeente mag eisen. Voor hen is het niet een geïsoleerde vraag om een nieuw wijkje aan de wijk toe te voegen, maar een zaak van nu eindelijk eens een integraal plan voor het gebied Cronesteyn-Vlietlanden maken. Want dát is wel duidelijk. Het onduidelijk gehannes met dat gebied is men goed zat “gééf ons ook maar eens iets van onze wensen”.

Makkelijke oplossing
Het heeft er alle schijn van dat de gemeente vooral onbebouwde grond heeft gekozen voor de tijdelijke woningen. In het geval van de Vrouwenweg betekent dat wel dat een wijk waar mensen (zijn) gaan wonen vanwege het uitzicht en het landelijk karakter wéér een aanslag op die twee aspecten. En Leiden hééft al zo weinig groen. Waarom niet bestaande gebouwen aangepast, of mogelijk zelfs eerst gesloopt? Voor de wijk zijn uitsluitend financiële overwegingen ondenkbaar “dan kun je haast voorzien dat dit stukje groen wordt opgeofferd, waarschijnlijk permanent”. Dat hun woningen mogelijk in waarde dalen, speelt natuurlijk een rol maar lijkt geen blokkade. Ook hier weer die realiteitszin “voor oudere bewoners die binnenkort moeten verkopen, is dat wél belangrijk. Voor nieuwe bewoners is een periode van 10 jaar wellicht te overzien. Die zijn nú nog van plan te blijven wonen op deze rustige en mooie plek”.

Belangen
Dat de belangen niet per sé parallel lopen, is ook duidelijk. De eigenaar van de grond kan wellicht door de bouwplannen uitzien naar prijsverhoging. In de straat zijn ook mensen te vinden die angstig worden bij de gedachte aan zoveel nieuwe bewoners, aan het begín van de straat. En ook juridisch zijn er vragen. Hoe zit met het bestemmingsplan en de ruimte voor een tijdelijke plan-wijziging? En de snelweg A4: daar dichtbij wonen, is om gezondheidsredenen door andere overheden niet toegestaan.

Bal bij gemeente
De Europaweg ronkt van het verkeer als je over de Vrouwenweg fietst. Maar het landelijk karakter is duidelijk herkenbaar. Het is wel duidelijk wat de bewoners bedoelen met het bewaken van hun woon- en leefomgeving. Aan die ene storende factor moeten niet nog meer storende factoren worden toegevoegd. Maar een gemeente die slim onderhandelt met deze bewoners – en niet alleen néémt, maar ook geeft – kan een heel eind komen. Want onredelijk zijn ze niet.

Leiden Politiek Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×