Merijn Tinga zeilde samen met zijn vrouw en twee kinderen vijf maanden lang de Noordzee en Baltische zee over voor zijn project Plastic Jagers. Bij terugkomst kreeg hij een proces verbaal voor het overtreden van de Leerplichtwet. (Foto: PR).

VVD stelt Kamervragen over leerplichtboete Leidse 'plasticjager'

VVD-Kamerlid Karin Straus heeft, naar aanleiding van een eerder artikel op Sleutelstad.nl over ‘plasticjager’ Merijn Tinga, Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs. Merijn Tinga kreeg begin deze maand van de rechter een boete van 3000 euro voor het overtreden van de Leerplichtwet. Hij zeilde met zijn vrouw en twee kinderen vijf maanden lang de Noordzee en Baltische zee over voor microplastic onderzoek. Kamerlid Straus vraagt zich nu af of in de toekomst dit soort boetes zullen afnemen.

Karin Straus herinnert staatssecretaris Dekker in de schriftelijke vragen eraan dat hij in een eerdere brief aangaf ‘meer maatwerk in de leerplichtwet na te streven wanneer scholieren tijdelijk verblijven in het buitenland, mits vervangend onderwijs wordt geboden’. Het Kamerlid vraagt of dit maatwerk tot minder boetes leidt.

Afwegingen
Daarnaast vraagt Karin Straus welk afwegingskader gevolgd wordt bij het besluit of er een boete wordt gegeven voor overtreding van de Leerplichtwet. Bijvoorbeeld: wordt er rekening gehouden met de reden voor het verblijf in het buitenland, zoals in het geval van ‘plasticjager’ Merijn Tinga waar een bijdrage wordt geleverd aan een maatschappelijk probleem. Ook wil de VVD graag weten welke houding van de leerplichtambtenaar wordt verwacht, wanneer ouders het gesprek aan willen gaan over het tijdelijk verblijf van hun leerplichtige kind in het buitenland.

Dag van de Leerplicht
De VVD wil weten wanneer de Tweede Kamer voorstellen kan verwachten die meer maatwerk bieden voor leerplichtige kinderen in het buitenland. Karin Straus stuurt erop aan dat de Kamervragen voor aanstaande 17 maart, de dag van de leerplicht, beantwoord worden.

Leiden Onderwijs Politiek Plastic Soup Surfer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×