Zeven Vici-beurzen voor Leidse wetenschappers

Vijf wetenschappers van de Universiteit Leiden en twee onderzoekers die met het LUMC zijn verbonden, hebben elk een Vici-beurs gekregen. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekend gemaakt. Door de beurs, één van de grootste persoonsgebonden wetenschapspremies van Nederland, kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

De zeven wetenschappers gaan de komende jaren elk een ander onderzoek doen. Het NWO biedt wetenschappers in verschillende stadia van hun carrière Vici-beurzen aan om onderzoeken te doen, met doel om het wetenschappelijk talent te stimuleren.

De zeven wetenschappers
Gabrielle van den Berg, Leiden University Institute for Area Studies, gaat verbanden belichten tussen de imperia die door Turkse nomadenheersers in het Midden-Oosten en Azië zijn gesticht tussen de elfde en veertiende eeuw. Het project kijkt naar de overeenkomsten qua politieke ideologieën en de productie van kunst en literatuur.

Remus Dame, Leiden Institute of Chemistry, gaat onderzoeken wat precies de rol van DNA-vouwing is in het proces van genregulatie. Bernet Elzinga, Instituut Psychologie, zal onderzoeken welke rol emotionele mishandeling door ouders speelt bij het ontstaan van depressies bij kinderen. Henk Hoekstra, Sterrewacht Leiden, gaat onderzoek doen naar het ‘zwaartekrachtlenssignaal’ om dat beter te kunnen meten en interpreteren.

Ingrid Meulenbelt, Moleculaire Epidemiologie (LUMC), zal de biologische basis van de belangrijkste verschillen van Artrose onderzoeken en nabootsen in een stukje gekweekt gewrichtsweefsel. Er zal daarmee gezocht worden naar nieuwe behandelingsmethoden voor Artrose.

De andere wetenschapper van het LUMC die de vice-beurs heeft gekregen is Thijs van Osch, Radiologie. Hij gaat onderzoek doen naar de samenhang van verschillende regelsystemen in de hersenen die de continue bloedtoevoer naar de hersenen regelen. Ouderdom en ziekte kunnen deze ontregelen. Door middel van een MRI zal een techniek ontwikkelt worden die de regelsystemen in één keer door kunnen meten. Miguel John Versluys, Archeologie, gaat onderzoek doen naar de (historische) relatie tussen objecten en innovatie met de Romeinse wereld als voorbeeld.

 

 

 

 

 

 

 

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×