An Pries vecht met een aantal buren de vergunning voor een vijfde woning aan bij de rechter. (Foto: Chris de Waard).

Omwonenden Du Rieustraat ook naar rechter om bouw extra woning

Een rijtje van vier woningen en geen vijf. Dat was de afspraak volgens omwonenden van de bouwplaats in de Du Rieustraat. Tegen vier woningen hadden ze ook geen bezwaar. Naast het rijtje bleef een groenstrook over die onder andere als toegang diende naar het achtergelegen speelterreintje. Ruim een jaar geleden zagen de buurtbewoners een nieuwe aanvraag voor een bouwvergunning in de straat. Dit maal voor één woning. Dat bleek te gaan om een vijfde woning in het bestaande bouwplan. De groenstrook wordt daarvoor opgeofferd. Volgens omwonenden kan dat alleen door een fout in een tekening van het bestemmingsplan, waardoor de strook ineens wel bebouwd zou mogen worden.

Chris de Waard in gesprek met An Pries die met een aantal buren naar de rechter is gestapt om de bouw van een vijfde, reeds verkochte, woning tegen te houden.

Volgens één van de bezwaarmakers, mevrouw Pries, is de gemeente het spoor bijster en wordt door het verlenen van de bouwvergunning de ontwikkelaar bevoordeeld ten koste van de buurt. “Van het rijtje van vier woningen werd er geen enkele verkocht. Ze waren veel te duur. Ik geloof zo’n 525.000 euro per stuk. Toen er vijf woningen konden komen, werden de huizen per stuk 75.000 euro goedkoper en waren ze zo weg. En het ergste is nog wel hoe de gemeente omgaat met de burgers. Dat vind ik vreselijk. Dit zijn Italiaanse toestanden!”

Het rechter huizenblok in het midden van de foto is ingetekend. Omwonenden maken bezwaar tegen het meest rechtse huis waarvan de vergunning later apart is verleend. Over ongeveer een maand bepaalt de bestuursrechter of de gemeente die losse vergunning al dan niet ten onrechte heeft verleend. (Afbeeldingen: Niersman).

DSC_0293De buurt stapte eerder ook naar de rechter om de kap van de bomen op het bouwterrein tegen te houden. Volgens hen was er geen kapvergunning verleend, terwijl die wel nodig was. de rechter stelde ze in het ongelijk. De bomen zijn inmiddels neergehaald.

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×