Wethouder Strijk: "Pand V&D mogelijk een jaar dicht"

Het gaat misschien wel een jaar duren voordat het V&D-pand weer open gaat. Ook als er snel een nieuwe huurder wordt gevonden. Dat zei wethouder Strijk van economische zaken vanavond in antwoord op vragen van CDA-raadslid Joost Bleijie over de dreigende langdurige leegstand van het enorme pand midden in het hart van het Leidse winkelgebied.

Nu er definitief geen doorstart komt van V&D is eigenaar ASR Vastgoed in gesprek met andere ge├»nteresseerden. Daarbij heeft het Canadese Hudson’s Bay de voorkeur van ASR. Die heeft waarschijnlijk interesse in het hele gebouw. Volgens Strijk lopen de gesprekken met de Canadese onderneming en staat Leiden op het goede lijstje. De stad zelf is interessant voor Hudson’s Bay pand en ook het recent gemoderniseerde pand aan de Aalmarkt.

Dat wil overigens niet zeggen dat het warenhuis weer snel open kan. De formule van Hudson’s Bay is echt anders dan die van V&D en dus wacht er opnieuw een grote verbouwing. Die zal maanden gaan duren, misschien zelfs wel een jaar. Tijdens de leegstand blijft het licht in de etalages wel branden. Een cosmetische maatregel om een donker gat in de stad te voorkomen.

Er lijken geen andere partijen concreet in beeld te zijn om het hele pand te gaan huren. Het backup-plan van ASR is dan ook verkaveling. Het pand wordt dan in delen verhuurd en ook in dat geval moet er flink worden verbouwd. Er moeten dan immers gescheiden ruimtes gemaakt worden.

Een klein lichtpuntje in de hele gang van zaken is dat de heropening van het gebouw in de tijd waarschijnlijk samen gaat vallen met de oplevering van de nieuwe Catharinasteeg. Daarmee is het hele Aalmarktgebied dan gelijktijdig klaar. Met uitzondering van het Haarlemmerstraatblok dat aan de overkant van het water is gepland als sluitstuk van de grootschalige ontwikkelingen in het gebied. Dat deel staat echter vooralsnog in de ijskast.

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×