Stemgeluid op terrassen is onvermijdelijk en er gelden andere regels voor dan bij bijvoorbeeld industrielawaai. Zouden stemmen volgens dezelfde normen beoordeeld worden, dan konden de meeste terrassen in Leiden wel opdoeken.

Leidse Milieuraad wil metingen stemgeluid op terrassen

De Leidse Milieuraad adviseert de gemeente om het geluid van pratende mensen op terrassen te gaan meten en te registreren. Ook zouden in rustige delen van het centrum dezelfde geluidsnormen moeten gaan gelden als in de buitenwijken en wil de LRM dat stemgeluid voortaan wordt meegenomen als criterium bij het verlenen van vergunningen en het aanpassen van bestemmingsplannen. Dat staat in een advies dat vandaag aan het college van burgemeester en wethouders is gestuurd.

De LRM wil met de regulering van stemgeluid op Leidse terrassen vooral gezondheidsproblemen van omwonenden voorkomen. “Slaapverstoringen gedurende de late avond en nacht treden al op bij geringe geluidsniveaus”, zo stelt de milieuraad. Het feit dat er weinig over stemgeluid wordt geklaagd, betekent volgens de LRM niet dat er weinig overlast is, maar dat mensen weinig van zo’n klacht verwachten. Ook realiseren mensen zich vaak niet dat er sprake is van slaapverstoring, terwijl er wel degelijk gezondheidsschade optreedt.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×