De zoektocht naar 'de ziel van Leiden' is begonnen. Een stuk of zeven onderwerpen zal de voedingsbodem moeten voor een stripboek dat in het voorjaar van 2017 verschijnt. Het eerst aangesneden thema is 'muziek'. (Foto's: J.P. Kranenburg)

De 'ziel van Leiden' lijkt muzikaal

Zoeken naar ‘de ziel van Leiden’. Dat is één ziel voor een stad met 120.000 zielen. Lastig. Manmoedig is het project een paar weken geleden van start gegaan. Donderdagavond 3 maart werd het eerste thema aangesneden: muziek. In Old School kwam een mens of dertig bij elkaar; volgens ingewijden de kern van muzikaal Leiden. Daarmee werd de opgave van ‘de ziel’ nog lastiger. Leiden blijkt een heleboel muzikanten, stromingen en podia te kennen. De verleiding is dan ook groot om ‘muziek’ te betitelen als de ziel van Leiden. Leiden, stad van muziek. Zoiets.

Muziekscene
Jeroen – “hier aanwezig als Werfpop” – wijst aan het eind van de avond op een frappant fenomeen: “Leiden heeft meer organisatoren dan bezoekers”. Er is dan het nodige gepasseerd aan meningen en ideeën, die de avond meer dan interessant maakten. Zo zou Leiden “niet trots zijn op zijn muzikanten”, dat ik elk geval niet uitdragen of uitventen. “Leiden staat bekend als een wat aparte stad. Niet alles wat elders aan slaat, slaat hier aan. Leiden is kieskeurig”. Als dat waar is, moet er logischerwijs ook sprake zijn van ‘iets wat typisch Leids kan worden genoemd’. Een ziel, dus. Het eerste uur van de avond is dan besteed aan korte presentaties over uiteenlopende muziek-onderwerpen, van rock en Gebr. De Nobel, het levenslied, de jazz(-geschiedenis) van Leiden, de 45 koren in de stad, de podia als De Twee Spieghels, Hut van Ome Henne of Lazaru’s, tot en met het aanbod van BplusC, Jerry Bey, de programmering van Marcel van Schooten en de Scratch Muziekdagen. En dan is nog niet alles de revue gepasseerd. De fanfares en muziekkorpsen werden nog gemist, en de DJ-scene, de hiphop-ers, de draaiorgels.

Crossover
“Muziek is een allesbinder” stelt Colin van De Twee Spieghels vast, “het is niet zo beladen als bijvoorbeeld geloof. Mensen met verschillende nationaliteiten en achtergronden komen bij elkaar vanwege de muziek, vanuit hun hart”. In Old School lukte dat in elk geval erg goed. Ook als het stripverhaal er nooit zal komen, zijn er nieuwe ideeën opgedaan en contacten gelegd. Een samenwerking Barry Badpak met een koor? Het ís genoemd, en niet direct afgeschoten. Zoveel werd wel duidelijk: de muziekcultuur in de stad leeft en bruist.

Maar waarom weet niet iedereen dat? Waarom kennen niet-Leidenaren al dat goeds dan niet? Deels omdat Leiden blijkbaar “niet trots genoeg is op z’n talenten”, maar ook ontbeert het Leiden aan een goede muziekrecensiecultuur. De Leidenaar lijkt niet voldoende avontuurlijk aangelegd om “zomaar ergens binnen te lopen en te luisteren. Plus dat het overal in Leiden best duur is om dat te doen”. Gebr. de Nobels Leontine beaamde dat “bekende namen verkopen we zo uit. Onbekende is een ander verhaal”. En dat terwijl de stad, zo somde men moeiteloos op, niet alleen een sterke voorhoede-cultuur heeft in de programmering van Marcel en tal van bands heeft ontvangen voordat zij (internationaal) doorbraken. Maar Leiden heeft desondanks het imago niet van muziekstad van belang.

Publiciteit
Een goede pers zou daarin verschil kunnen maken. De veelgeprezen agenda MuziekGezien van Peter Visser is een informatiebron voor de stad. Eigenlijk, zo betoogden de mannen van Velvet Music, zou daarnaast meer moeten worden aangesloten op informatiebronnen die lándelijk bekend zijn; 3Voor12-Leiden bijvoorbeeld. “Leiden hééft een ziel. Alleen weten we dat nog niet van elkaar”. De vraag die bleef rondzweven, is of dat iets is wat moet groeien of dat het moet worden georganiseerd. Voor de zielzoekers blijkt Leiden in elk geval op muzikaal gebied een smeltkroes. “Jazz hoort bij de ziel van Leiden”, aldus de jazz-liefhebbers. “Wie in Nederland scratch zegt, zegt Leiden”, aldus de scratch-organisator.

Breedtemuziek
Allicht bestaat de indruk dat ‘muziek’ in Leiden voornamelijk pop en rock is. Dat is onjuist. Donderdagavond was er ook aandacht voor jazz – “Leiden heeft de oudste club Hot House”, voor koren – “echt heel veel, maar we zoeken nog wel jeugdleden”, en smartlap en levenslied. Niet veel mensen zullen, volgens Erik en Gideon, Jerry Bey kennen, de broer van de Zangeres Zonder Naam (Mary Bey). Hij woonde aan de Boshuizerkade en was een bekend Leids cafébezoeker en -zanger, naast z’n professionele zangcarrière. Volgens de heren zong híj beter dan zíj.

Ongrijpbaar
Alleen al de zoektocht naar de muzikale ziel van Leiden blijkt spannend (en waarschijnlijk veel werk). De anekdotes uit de wereld van de fanfares en drumbands moeten nog worden opgehaald. Die van de draaiorgels ook. En de invloed van de gebouwen: Groenoordhallen met hun roemruchte concerten, LVC, Breehuis, maar ook de nog bestaande panden en plaatsen. Colin: “Dat lijkt de ziel van de stad. Die zit niet in een groot podium. Die zit in de kleine steegjes, het rondstruinen op zoek naar naar muziek”.

Advertentie

Cultuur Leiden Reportage DeZielVanLeiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×