Het "Rebound Effect", pathos, Internationale Vrouwendag en wetenschapsnieuws

Te gast bij Science071 waren vandaag Ester van der Voet van het Centrum voor Milieuwetenschappen in Leiden, Jaap de Jong over zijn lezing ‘Pathos nu’ en Sunny Bergman naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag. Daarnaast bracht redacteur Twan van Dodewaard het meest opmerkelijke wetenschapsnieuws. Tenslotte kon de nieuwe rubriek ‘het wetenschapsweetje van week’ niet ontbreken, met deze week: het noorderlicht.

 

Presentator Lieuwe van Slooten sprak met Dr. Ester van der Voet over milieuwinst in de transportsector. Zijn elektrische auto’s wel zo milieuvriendelijk als wij vaak aannemen? Het onderzoek van promovendus Font Vivanco, dat zij begeleidde, wees uit dat milieuwinst vaak tegenvalt. Dit komt door het zogeheten ‘Rebound Effect’. 

 

 

Hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Jaap de Jong vertelde ons naar aanleiding van de lezingenreeks ‘Pathos!’ meer over het retorische fenomeen ‘pathos’ in de politiek. Hoe herken je manipulatie in speeches van Nederlandse politici? De Jong gaf ons een spoedcursus.

 

 

VPRO-documentairemaakster Sunny Bergman gaf op Internationale Vrouwendag de Annie Romein-Verschoorlezing in het Leidse Academiegebouw. Ze sprak over de verschillen tussen de man en de vrouw en ze stelde dat vrouwen beperkt worden door het keurslijf van ‘normaal zijn’. 

 

 

Daarnaast bracht redacteur Twan van Dodewaard ons het wetenschapsnieuws van deze week: Een verafgelegen sterrenstelsel, fossiele hagedissen en veel meer. 

 

 

Altijd al willen weten wat het noorderlicht nu precies is? Redacteur IJsbrand Terpstra legt het ons uit in ”het Wetenschapsweetje van de Week”.

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×