Alle winnaars van de Cum Laude zuivelproducten prijzen (Foto: Boerderij Zuivel).

Boeren zuivelproducten vallen in de prijzen

Cum Laude, de landelijke zuivelproducten wedstrijd, huldigde gisteren de beste boeren zuivelproducten in Nederland. De Boerenkaas van Theo Warmerdam van de Sophiahoeve uit Warmond, De Goudse Boerenkaas van Jos en Ronald van der Plas uit Sassenheim, de Goudse Boerenkaas van Kaasboerderij Captein uit Zoeterwoude, de Boerenboter van de Keizershof in Zoeterwoude en de Boerenkarnemelk van de Leidse Kaas Koe in Zoeterwoude werden verkozen tot de beste in hun catagorie. Dit jaar waren er 185 deelnemende producten van de boerderijen.

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat bijna 30 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod.

Beoordelen
Op 7 maart beoordeelden professionele keurmeesters de kazen en andere zuivelproducten. Bij deze ‘technische keuring’ wegen ‘geur’ en ‘smaak’ het zwaarst, maar ook het uiterlijk en de ‘consistentie’ zijn belangrijk. Vervolgens zijn alle producten die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan op 8 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 32 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

Beste Boeren-Leidse met sleutels
De Boerenkaas van Theo Warmerdam van De Sophiahoeve uit Warmond is verkozen tot de lekkerste Boeren-Leidse met sleutels. Omdat zijn Boeren-Leidse kaas ook nog eens de meeste punten scoorde van een aantal categorieën samen, is Warmerdam bovendien ‘groepswinnaar overige kazen’. De winnende kaas van Warmerdam is volgens de jury van smaakdeskundigen ‘mooi van structuur, mooi in balans en prettig tintelend op de tong’.

Beste Goudse Boerenkaas
De Goudse Boerenkaas van Jos en Ronald van der Plas uit Sassenheim is als eerste geëindigd in de landelijke Cum Laude verkiezing 2016. De jury is vol lof over deze heerlijke Boerenkaas: lekker fris, met een stevige bite, heel verfijnd en romig, met tonen van caramel en vol van karakter. Vorig jaar eindigden zij op de tweede plaats met hun Goudse Boerenkaas en wonnen zij de eerste prijs met hun oude Goudse Boerenkaas.

Beste Boerenboter
De Boerenboter van De Keizershof in Zoeterwoude is verkozen tot de allerlekkerste boerenboter van 2016. De rauwmelkse boter van Nel en Trees van Leeuwen werd door de smaakdeskundigen in de jury omschreven als een boter met een uitgesproken romige geur. Lekker fris en lekker boers, met een fijn zuurtje in de smaak en mooi gebalanceerd. Tijdens deze proeverij bleek met het cijfer 9,2 de boerenboter van De Keizershof de lekkerste in de categorie. De Keizershof is gevestigd in Zoeterwoude. Op deze boerderij maken moeder Nel en dochter Trees van Leeuwen Boeren-Leidse met sleutels kaas, boter en karnemelk.

Beste Boerenkarnemelk
De Boerenkarnemelk van De Leidse Kaas Koe in Zoeterwoude is verkozen tot de allerlekkerste boerenkarnemelk van 2016. De karnemelk van Ina en Theo Versteegen werd door de smaakdeskundigen in de jury omschreven als een zachte en zuivere karnemelk die naar vroeger smaakt, met precies de goede zuurgraad en een prettig mondgevoel. Bij de Leidse Kaas Koe wordt kaas, onder andere de Boeren-Leidse met sleutels, gemaakt. Ook produceren ze boerderijzuivelproducten zoals boter, karnemelk en yoghurt.

Beste oude Boerenkaas
De Goudse Boerenkaas van Kaasboerderij Captein uit Zoeterwoude werd door de jury van smaakdeskundigen omschreven als een smedige en romige Boerenkaas met karakter, pit en diepgang. Dat leidde tot de tweede prijs in de landelijke Cum Laude verkiezing van 2016. Met hun oude Boerenkaas, gemaakt in 2014, wonnen zij ook nog eens de eerste prijs. Volgens de smaakdeskundigen is deze oude Goudse Boerenkaas een echte smaakbom met een mooie aromatische, iets nootachtige smaak en een lekker knispertje.

Regio Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×