Via Facebook kwamen eerder al foto's naar buiten van de Leidse Reda, die naar Syrië is gereisd om te vechten aan de zijde van IS. (Foto: Facebook).

Leidse jihadist op uitgelekte lijst met IS-strijders

In de ruim 22.000 documenten van Islamitische Staat is minstens één naam van een Leidse jihadist te vinden, namelijk ‘Abu Ahlam al Holandi’. Dat meldt het AD. De documenten werden door een gevluchte jihadstrijder op een USB-stick aan de Britse nieuwszender Sky News overhandigd. De gegevens van deze Abu Ahlam komen overeen met die van Reda, een Leidse jongen die bijna twee jaar geleden in het geheim naar Syrië ging.

Het gaat om een personeelsdossier van IS, daarin zitten formulieren met een lijst van 23 vragen die de strijder moet beantwoorden. Op één van die formulieren staat de naam Abu Ahlam al Holandi, geboren in 1994 en sinds mei 2014 in Syrië. Op het formulier staat dat hij in Nederland de middelbare school heeft gedaan. Ook staat er dat hij enige tijd in België heeft gewoond. Het contactpersoon dat hij opgeeft is zijn moeder in Leiden. Al die gegevens komen overeen met de Leidse Syriëganger Reda.

Opstand
Waar Reda precies is en of hij nog leeft is niet duidelijk. Begin deze maand bracht Raqqa is Being Slaughtered Silently (RiBSS), volgens verschillende verslaggevers een doorgaans betrouwbare bron, het bericht naar buiten dat 8 Nederlandse jihadisten geëxecuteerd waren na een opstand. Of Reda bij die groep hoort, is niet duidelijk.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) spreekt het bericht van RiBBS tegen dat de acht Nederlandse jihadisten zijn geëxecuteerd. De organisatie schrijft op haar website dat het ‘valse geruchten’ zijn.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×