De Sterrewacht is dit weekeinde open voor het publiek tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen. (Archieffoto: Toon van der Poel).

Oude Sterrewacht open tijdens Landelijke Sterrenkijkdagen

De Oude Sterrewacht in Leiden opent dit weekeinde zowel de deuren als de koepels. Zaterdag en zondag worden de Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden en ook in Leiden is daaromheen een heel programma samengesteld. Ook kan het publiek kan door een telescoop naar objecten aan hemel te kijken. Voor de eerste keer kunnen tijdens de kijkdagen ook live zonnevlekken worden bekeken via de Heliostaat. Deze zonnekijker is vorig jaar geïnstalleerd.

 

De blikvangers van de avond zijn de maan, reuzenplaneet  Jupiter met vier van zijn manen, het sterrenbeeld Orion met zijn nevels en de jonge sterrenhoop de Plejaden of Zevengesternte. Omdat de maan nog jong is, is hij vroeg in de avond zichtbaar en stoort hij later op de avond niet. Dat biedt de mogelijkheid om dit jaar de aandacht te vestigen op een aantal zogenaamde ‘deep-sky’ objecten. Bijvoorbeeld de nevels in en rond het sterrenbeeld Orion, waaronder de Krabnevel.

De Sterrewacht is zaterdag open van 14.00 uur tot  23.00 uur en op zondag van 14.00 uur tot 22.00 uur. Mocht het dit weekeinde geen helder weer zijn dan is het nog steeds de moeite waard om langs te gaan. Er is een uitgebreid programma met verhalen over sterrenkunde en er worden rondleidingen gegeven.

Leiden Science sterrewacht


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×