Een deel van het foilboard waarmee Merijn Tinga van Nederland naar Groot-Brittannië zal varen. Het board zelf gaat hij opnieuw maken in de vorm van een fles. (Foto: Siem van der Salm).

Plastic Soup Surfer steekt op petfles van afval Kanaal over

De Leidse Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, gaat in juli een poging doen als eerste Nederlander, in recordtijd Het Kanaal over te surfen op een zelfgemaakt foilboard van afval. Hij vraagt met de actie aandacht voor de plasticvervuiling in zee. Tinga hoopt vanaf de Nederlandse kust binnen zes uur Groot-Brittannië te bereiken.

Siem van der Salm sprak met Merijn Tinga over zijn actie om aandacht te vragen voor de vervuiling van de zee.

Tinga maakt de reis van 180 kilometer op een zelfgemaakt board van afval. De materialen die hij in zijn board verwerkt, zijn gevonden bij een ‘beach clean-up’, waarbij op het strand gezocht wordt naar afval. Hij gaat het board een speciale vorm geven om extra aandacht te vragen voor het vervuilen van de zee.

Aandacht voor het plasticprobleem
Met de recordpoging hoopt Tinga meer aandacht te genereren voor de wereldwijde plasticvervuiling. ”Ik wil het bewustzijn bij mensen rond het afval in zee vergroten. Met de aandacht die ik krijg bij het record wil ik mensen vertellen over de hoeveelheid afval dat jaarlijks in zee terecht komt”, aldus Tinga.

Kite foiling
”Bij kite foiling heb je een draagvleugel onder het board zitten die je board als het ware omhoog duwt waardoor je door de lucht zweeft. Omdat het board boven water zweeft, heb ik de mogelijkheid het board een andere vorm te geven. Als kunstenaar geef ik het board nu de vorm van een halve liter petfles”, aldus de Plastic Soup Surfer.


Merijn Tinga maakte al eerder volledig een surfboard van afval. Voor zijn tocht naar Engeland zal hij een nieuw board van afval maken die op het hulpstuk gezet wordt om te kunnen kitefoilen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×