Partij voor de Dieren wil stop op kunstgras

Het is onbegrijpelijk dat de gemeente Leiden meewerkt aan het vervangen van het gras op het ene na het andere voetbalveld voor kunstgras. “Gezien de duurzaamheidsambities van de gemeente vinden we het onbegrijpelijk dat daar zelfs subsidie voor wordt gegeven”, stelt fractievoorzitter Dick de Vos die het liefst ziet dat de groene plastic velden verdwijnen, maar sowieso wil dat er gebruik gemaakt gaat worden van een nieuw type kunststof veld. Daarbij is het nepgras op een speciale manier geweven. Daardoor is het niet meer nodig om rubber korrels over de velden te strooien.

De Leidse biologe Reanne van Kleef onderwierp met Dick de Vos het kunstgras van Lugdunum aan een nader onderzoek.

Om de bal soepel over de plastic velden te laten rollen, worden deze namelijk bestrooid met korrels van rubbergranulaat, gemaakt van gerecyclede autobanden. Jaarlijks komt er alleen al in Nederland een miljoen kilo van die korrels in het milieu terecht. De kunstgrasvelden gaan daardoor niet alleen ten koste van de natuur in de stad, maar dragen ook fors bij aan de plastic soep die de oceanen teistert.

Vorige week bleek tijdens de eerste editie van een serie stadsgesprekken die het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) organiseert bovendien dat kunststof velden nog een groot nadeel hebben. Een van de sprekers, programmacoördinator Jip Louwe Kooijmans van de Vogelbescherming, wist daar te melden dat kunstvelden meer gif nodig hebben dan gewone grasvelden om de vorming van glibberige algen tegen te gaan.

 

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×