Belastingdienst schort horizontaal toezicht gemeente Leiden op

Horizontaaltoezicht

De Belastingdienst heeft het zogenaamde ‘Horizontaal Toezicht’ bij de gemeente Leiden opgeschort in verband met het strafrechtelijk onderzoek dat loopt naar het handelen van de gemeente Leiden bij de levering van het deel van het gebouw ROC Leiden Lammenschans waar het Da Vinci College is gehuisvest. Bij Horizontaal Toezicht sluit de Belastingdienst een overeenkomst met de belastingplichtige instelling. Daarin worden afspraken gemaakt over de wijze van aangifte en de manier waarop met elkaar wordt omgegaan. Zo’n convenant is gebaseerd op transparantie, begrip en wederzijds vertrouwen.

Dat blinde vertrouwen in de gemeente Leiden is er even niet meer bij de belastingdienst. De FIOD deed in december vorig jaar een inval bij de gemeente omdat belastingfraude wordt vermoed rond de levering van dat onderwijsgebouw. De belastingdienst denkt dat de gemeente daarbij met opzet een te lage kostprijs heeft opgegeven. Namelijk 16  miljoen in plaats  van 29 miljoen euro. Daardoor betaalde de gemeente volgens de fiscus 1,7 miljoen euro te weinig belasting.

Aan de ene kant een strafrechtelijk onderzoek en aan de andere kant een samenwerkingsovereenkomst op basis van vertrouwen strookt niet met elkaar. Zo lang het onderzoek loopt, kan er daarom geen sprake zijn van deze vorm van toezicht. Zo heeft de belastingdienst de gemeente laten weten.

112 Sleutelstad Leiden Politiek Inval FIOD bij gemeente Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×