Leids hoogleraar Dirk Visser wil Johan Cruijff vereeuwigen in de Nederlandse Auteurswet. (Foto: Wikimedia).

Leids Hoogleraar wil Johan Cruijff vereeuwigen in auteurswet

Leids hoogleraar intellectuele eigendomsrecht Dirk Johan Gerard Visser stelt voor om de recent overleden Johan Cruijff te vereeuwigen met een eigen artikel in de Nederlandse Auteurswet. Visser stelt voor een vergoedingsrecht in te voeren voor de Johan Cruijff Foundation voor iedere vorm van commercieel gebruik van de naam of het portret van Johan Cruijff.

Dirk Visser deed dat voorstel in een artikel op het Intellectueel Eigendom-Forum (IEFnl). “Voor iedere openbaarmaking met winstoogmerk van het portret of de naam van Johan Cruijff is een redelijke vergoeding verschuldigd aan de Johan Cruijff Foundation te Amsterdam”, luidt het wetsartikel (bijpassend ‘Johan Cruijff artikel 14 Aw’ genoemd) dat Dirk Visser graag in het Auteurswet opgenomen ziet worden.

Positieve reacties
Vanwege het grote aantal positieve reacties op het idee, roept Visser in een update op om mee te denken over de juiste formulering van de bepaling. Inmiddels wordt het voorstel ook gesteund door professor Bob Wessels.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×