GeenStijl heeft de 'GeenPeil Stemlokaalteller' gepubliceerd, landelijk zijn er 1034 temlokalen minder dan tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2015. (Afbeelding: Google Maps / GeenPeil).

16 stembureaus minder in Leiden tijdens Oekraïne referendum

Leiden telt bij het referendum op 6 april 16 stemlokalen minder dan tijdens de Provinciale Staten verkiezingen in 2015. Lag het aantal lokalen in 2015 nog op 60, nu zijn dat er nog 44. Dat blijkt uit de ‘GeenPeil Stemlokalenteller’ die vandaag op GeenStijl werd gepubliceerd. Landelijk zijn er 1034 lokalen minder. “Het behoeft geen toelichting dat wij dit een schande en een obstructie van de democratie vinden”, valt te lezen op GeenStijl.

Op 6 april kunnen alle Nederlandse stemgerechtigden tijdens het referendum een stem uitbrengen voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne. GeenPeil heeft ook een kaart met alle stemlocaties gepubliceerd. Eerder vandaag voerde GeenPeil campagne op het Stationsplein in Leiden.

Nieuwe indeling
Hoewel GeenPeil de afname van stemlokalen als een ‘obstructie van de democratie’ vindt, is het in Leiden een blijvende verandering. Er is namelijk een nieuwe indeling van de stemdistricten, die geldt ook tijdens het referendum beginde volgende maand. De gemeente heeft nu gekeken naar de opkomstpercentages en de ligging van de stembureaus. Ook zijn stemgerechtigden ook beter in beeld gebracht en is er gekeken naar de routes naar de locaties. “Door de nieuwe indeling liggen de stembureaus beter verspreid in de stad”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Na de afgelopen twee verkiezingen kwam naar voren dat een nieuwe indeling van de stembureaus nodig was. Van de 60 locaties van vorig jaar werden bepaalde stemhokjes erg druk bezocht en andere bijna niet. Zorginstellingen blijven zoveel mogelijk behouden als stembureau zodat het voor die inwoners ook mogelijk blijft te stemmen. Bij het referendum wordt er dus voor het eerst gewerkt met de 44 stembureaus.

Leiden Politiek oekraine referendum


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×