Stijging lage inkomens blijkt uit Leidse Armoedemonitor

Er is een lichte stijging van het aantal lage inkomens in Leiden. Dat blijkt uit de Leidse Armoedemonitor, die opnieuw werd ingevoerd. “We hebben jaren geleden ook al zo’n monitor gehad. Daar zijn we op een gegeven moment mee gestopt”, aldus burgemeester Henri Lenferink. “De gemeenteraad heeft gezegd dat ze graag inzicht wil hebben in de ontwikkeling van inkomens in de stad. En dus heeft het college van burgemeester en wethouders zo’n monitor opnieuw opgesteld.”


Burgemeester Henri Lenferink sprak met verslaggever Chris de Waard over de herintroductie van de Leidse Armoedemonitor.

De resultaten van de Armoedemonitor 2015 zijn gisteren bekend gemaakt. “Je ziet dat het armoedecijfer sinds 2009 geleidelijk is toegenomen”, aldus de Lenferink, “Dat hangt direct samen met de economische crisis. Dat heeft ertoe geleid dat meer mensen werkloos zijn geworden en in de bijstand terecht zijn gekomen.” Zo’n 17% van de Leidse bevolking heeft een inkomen tot 120% van het minimuminkomen. Dat komt neer op zo’n 14.000 mensen.

Minimabeleid
Voor de groepen chronisch zieken en gehandicapten zijn er extra potjes voor uitkeringen. “We hebben allerlei voorzieningen voor mensen met lage inkomens. Maar je ziet dat het percentage mensen die daar gebruik van maakt, veel lager ligt”, vertelt de burgemeester, “Dat vinden we erg jammer. Die voorzieningen zijn er immers niet voor niets.”

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×