De organisatie en uitwerking van de burgertop L750 wordt ondersteund door Stabslab Leiden. (Foto's: Chris de Waard).

Leiden krijgt een burgertop: L750

Op 19 december is het 750 jaar geleden dat aan Leiden de eerste stadsrechten werden verleend (1266). Hoog tijd om met de hele stad naar de toekomst te kijken, Dat vindt althans een aantal Leidenaren die zijn verbonden aan Stadslab Leiden. Ze gaan een burgertop organiseren met de naam L750.‬ Omdat 19 december niet zo’n handige datum is, wordt die top een maandje later gehouden. Op 14 januari 2017.

Chris de Waard in gesprek met Gijsbert van Es die een van de drijvende krachten is achter de komende burgertop.

Voor die top worden random 750 Leidenaren uitgenodigd om na te denken over de toekomst van de stad. De bedoeling is om die dag 100 huiskamergesprekken te houden van circa zeven personen elk. Aan het eind van de dag volgt dan een grote gezamenlijke bijeenkomst in de Stadsgehoorzaal waar de grote lijnen worden gepresenteerd. L750 wordt actief ondersteund door Stadslab Leiden.

Chris de Waard in gesprek met Pepijn Smit, een van de zeven nieuwe bestuursleden van Stadslab Leiden.

In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De hoop van de organisatie van de burgertop is dat de politieke partijen zich dan laten inspireren door de ideeën uit L750 en ze overnemen in hun verkiezingsprogramma’s.

De plannen voor de burgertop werden gisteravond gepresenteerd tijdens de Lenteborrel van Stadslab Leiden in Theehuis de Tuin van Noord. Daar wisselde ook Stadslab van bestuur. Na het afscheid van de aftredende bestuursleden was het de beurt aan het nieuwe bestuur om zich voor te stellen. Dat ging gepaard met een kwinkslag. Een voor een stelden de zeven nieuwe bestuursleden zich voor als de nieuwe voorzitter van Stadslab. “Logisch”, vindt Pepijn Smit die voor de radio maar even optreedt als woordvoerder: “We doen het met z’n allen. Eigenlijk is zeven nog weinig.” Het nieuwe bestuur bestaat uit Tahira Limon, Sigrid Jansen, Marjolein Bakker, Lot Vegter, Pepijn Smit, Aldert de Vries en Lex van Delden.

Cultuur Leiden burgertop l750 stadslab


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×