De foto's die Fred Rohde in 1985 van Johan Cruijff maakte tijdens een trainingskamp in Wassenaar worden tentoongesteld in Leiden. (Foto's: Fred Rohde).

Cruijff-expositie van Leidse fotograaf Fred Rohde

In de EAE Studio aan de Nieuwe Rijn 94 wordt vanaf zondag een expositie met analoge zwart-wit foto’s van Johan Cruijff tentoongesteld. De foto’s werden in 1985 gemaakt door Leidse fotograaf Fred Rohde, Cruijff was destijds technisch directeur bij Ajax. De expositie is tot en met 24 april te bezoeken.

Ter voorbereiding van het Europa Cup duel tegen FC Porto op 2 oktober 1985 bivakkeerde Ajax in hotel Duinoord in Wassenaar. Onder leiding van Johan Cruijff trainde de selectie met onder andere Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard en Gerald Vanenburg, op het strand van de Wassenaarse Slag. Leidsch Dagblad-fotograaf Fred Rohde was destijds aanwezig om de training vast te leggen.

NUMMER 14  pers 002

(Foto’s: Fred Rohde).

Intiem
De foto’s van Fred Rohde worden nu, vlak na het overlijden van de voetballegende, nog eens tentoongesteld. De foto’s geven volgens Rohde ‘een intiem en ongedwongen portret van het begin van de trainersloopbaan van Johan Cruijff’. Er worden rustig rek en strek oefeningen gedaan en achteraf een potje strandvoetbal.

Receptie
Op zondag 10 april is er een receptie om de expositie te openen. De openingswoorden worden om 15.14 uur gesproken (zonder zomertijd 14.14 uur, uiteraard vanwege het rugnummer van Johan Cruijff). Bezoekers zijn daarbij vrij om hun eigen memorabilia en verhalen over en van Cruijff mee te nemen.

Cultuur Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×