Colin van Gestel (links) en Benjamin Wegman (rechts) met het 'gouden biertje' in Jazzcafé De Twee Spieghels. (Foto's: Rolf Eijgenraam).

Twee Spieghels verkoopt awardwinnend huisbier van Brouwerij Pronck

Brouwerij Pronck uit Leiden heeft woensdag met het door hen gebrouwen Spieghelsbier de Médaille d’Or gewonnen op het Concours International de Lyon 2016. “We hebben, met misschien een beetje jeugdige overmoed, het biertje ingezonden”, aldus brouwer Benjamin Wegman, “dat je dan vervolgens een gouden medaille wint is geweldig.”


Benjamin Wegman (Brouwerij Pronck) en Colin van Gestel (Jazzcafé De Twee Spieghels) spreken met Rolf Eijgenraam over de gouden medaille die hun ‘Spieghelsbier’ kreeg in Lyon.

Zeer vereerd

“We zijn enorm vereerd met deze prijs”, aldus café-eigenaar Colin van Gestel, “te gek!” Het Spieghelsbier is het eerste Nederlandse biertje dat een gouden medaille wint op het Concours International de Lyon. “Dit is ontzettend uniek”, stelt Van Gestel. “Je moet Lyon een beetje zien als het Berlijn van de gastronomie. Wat Berlijn voor kunstenaars is, dat is Lyon voor gastronomie.”

Fris met karakter

Volgens Colin van Gestel is het Spieghelsbier een ‘witbierachtig biertje’. “Het heeft namelijk meer de kracht van een tripel”, aldus Van Gestel, “maar hij zit niet te hoog in zijn alcoholpercentage. Dat ligt namelijk op maar 5,7%. Het is een fris biertje met heel veel karakter. Het heeft een frisse twist van citroengras en korianderzaad en is niet zoet.”

Om te vieren dat het Spieghelsbier de prijs heeft gewonnen, verkoopt het jazzcafé nu ook geschenkverpakkingen met 4 exemplaren van het huisbiertje en een glas erbij. “We springen er natuurlijk wel een beetje op in”, aldus Colin van Gestel. “Je ziet dat het héél veel nieuwe mensen aantrekt. Vanaf een uur of vijf kwamen de eerste mensen binnen die het biertje wilden uitproberen, en dat terwijl we het een half uur eerder op Facebook hadden gepost.

Flink brouwen

Café-eigenaar Colin van Gestel kreeg veel reacties nadat bekend werd dat zij de gouden medaille hadden gewonnen. Daaronder waren ook aanvragen van andere cafés om het biertje in te kopen. “Brouwerij Pronck zal flink aan het brouwen moeten om de vraag aan te kunnen, haha”, aldus Van Gestel. De lokale brouwerij is opgericht in 2014 en brouwt het Spieghelsbier sinds een half jaar.

“Het klinkt misschien gek, maar voor ons is het niks nieuws”, vertelt Benjamin Wegman. “Vanaf het moment dat we de brouwerij begonnen, is de vraag groter dan het aanbod. We kunnen het gewoon niet bijbenen. Aan de ene kant lijkt dat een luxe probleem. Maar tegelijkertijd moeten we nu echt gaan opschalen, anders is er gewoon niet genoeg bier.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×