Universiteit Leiden heeft te veel docentfuncties

De werkgroep ‘Loopbaanbeleid WP’ heeft onderzoek gedaan om nieuwe richtlijnen voor de aanstelling van wetenschappelijk personeel op te stellen. Eén van de conclusies van de werkgroep is dat het aantal docenten zonder onderzoekstaak te groot is ten opzichte van docenten met onderzoekstaak. Inmiddels ondersteunt het College van Bestuur die bevinding.

Het verweven van onderzoek en onderwijs is onderdeel van de missie van de Universiteit Leiden. De universiteit vindt dan ook dat zo veel mogelijk docenten naast hun onderwijzende taak, onderzoek moeten doen. Deze docenten worden ud’s (universitair docent) genoemd.

Onder de loep

De werkgroep Loopbaanbeleid WP schrok van de grote aantallen niet-universitaire docenten. Om die reden heeft het College van Bestuur de faculteiten gevraagd hun docentenbestand kritisch onder de loep te nemen. Veel docentfuncties moeten in de komende jaren vervangen worden door de functie van ud. De gewone docentfunctie zal niet helemaal verdwijnen, maar veel van de functies zullen vervangen worden door ud’s.

Front van wetenschap

De universiteit vindt het verweven van onderzoek en onderwijs belangrijk om zo studenten naar het front van de wetenschap te brengen. Met andere woorden, hen in aanraking brengen met de nieuwste kennis en inzichten en de nieuwste methoden van onderzoek.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×