(Foto: Wikipedia).

LUMC ontvangt toponderzoeker Van Dongen

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft Prof. Jacques J.M. van Dongen tot nieuwe toponderzoeker aangesteld. Van Dongen verhuist met zijn onderzoeksgroep van het Erasmus MC naar het LUMC. Hier gaat hij met steun van de Raad van Bestuur een ‘Immuunmonitoring Platform’ opzetten en coördineren. De nieuwe Leidse hoogleraar ontvangt bovendien een Europese ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro voor zijn onderzoek naar het aantonen van kanker via afweercellen in het bloed.

jjmvandongenkl-850x500

(Foto: Immunologisch.nl).

Prof. Jacques J.M. van Dongen is expert op het gebied van immuunmonitoring: het nauwkeurig observeren van het afweersysteem Daarnaast gaat Van Dongen onderzoek doen naar een nieuw concept om kanker aan te tonen. Hiervoor ontving hij van de Europese Commissie een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro. De professor hoopt de aanwezigheid van kanker in het lichaam af te kunnen lezen uit bepaalde afweercellen in het bloed. Het gaat om macrofagen: de ‘vuilniswagens’ die in het weefsel dode cellen opruimen en hun afval vervoeren via de bloedbaan.

Als alles lukt, dan kan de nieuwe onderzoekstechniek van Prof. Jacques J.M. van Dongen kanker in een zeer vroeg stadium aantonen, zonder dat de patiënt daarvoor scans of weefselbiopten hoeft te ondergaan. Een bloedprikje volstaat. De techniek zou ook inzetbaar kunnen zijn voor het monitoren van patiënten die succesvol behandeld lijken, maar bij wie mogelijk toch uitzaaiingen zijn ontstaan.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×