Het motief van 'De Stijlvol' is vanaf de linker kant van de boot het beste te zien. Op deze manier lopen de lijnen precies op elkaar over (Foto's: Maaike Lek).

Rondvaren door Leiden in kunstwerk van Theo van Doesburg

Leidse Rederij Schuitjevaart heeft sinds kort een wel heel bijzondere rondvaartboot. Koene D. Parmentier liet een van zijn rondvaartboten in het thema van ‘De Stijl’ laten schilderen. Kunstenaar Merijn Tinga, ook bekend als de plasticvisser, hielp de schipper om de boot te verven met een van de kunstwerken van Theo van Doesburg als inspiratie. Van Doesburg is een van de oprichters van kunstbeweging ‘De Stijl’.


Maaike Lek sprak met Koene D. Parmentier, eigenaar van Leidse Rederij Schuitjevaart.

In 1917 richtte Theo van Doesburg het tijdschrift ‘De Stijl’ op waarin kunstenaars, vormgevers en architecten hun vernieuwende ideeën over kunst konden publiceren. De belangrijkste leden van ‘De Stijl’ waren Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Jan Wils, Robert van ’t Hoff, Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo. Hoewel er van het tijdschrift ‘De Stijl’ nooit meer dan 300 exemplaren verkocht werden, had het een grote invloed op de kunst in Nederland en daarbuiten.

Inspiratie

Eigenaar van Schuitjevaart werd geïnspireerd door het zogeheten ‘dazzle painting’. “Dazzle Painting stamt uit de tijd dat schepen beschilderd werden op een zodanige manier dat ze niet opvielen,” vertelt Koene D. Parmentier. “Dat idee is doorgeslagen naar de andere kant.” Toen Parmentier er achter kwam dat het in 2017 honderd jaar geleden is dat ‘De Stijl’ werd opgericht leek het hem leuk om een van zijn boten te beschilderen met een van de werken van Theo van Doesburg.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×